Kultúra

Az RTL+-on megnézheti az Oscar-díjas 20 nap Mariupolban című dokumentumfilmet

rtl.hurtl.hu

2024. március 11. 6:41

Msztiszlav Csernov az AP hírügynökség haditudósítójaként rekedt a megtámadott Mariupolban. Hamarosan hadszíntérré vált a dél-ukrajnai város – Csernov dokumentumfilmjében a helyszínen készített felvételekkel mutatja be a háború valóságát. Ukrajna ezzel az alkotással szerezte meg történelme első Oscar-díját. 

A 2024-ben Ukrajna megszerezte első Oscar-díját. A 20 nap Mariupolban című film a legjobb dokumentumfilmnek járó arany szobrot vitte el erős mezőnyben. 

A dokumentumfilm Msztiszlav Csernov munkája: az AP hírügynökség haditudósítóként testközelből élte át a háború első napjait. A filmben végigkövetik, ahogyan az orosz invázió kezdetekor az újságíró csapat az ostromlott, stratégiailag fontos kikötőváros csapdájába esik, ahol hamarosan a háború meghatározó képeivel találkoznak: bombázás, haldoklók, tömegsírok. 

20 nap mariupolban rtl+ megnez oscar
Raney Aronson-Rath, Mityiszlav Csernov és Michelle Mizner, a 20 nap Mariupolban című filmért a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjjal  2024. március 10-én, Hollywoodban. – Fotó: Rodin Eckenroth/Getty Images

Felvételeik egy részét – ameddig volt internetes kapcsolat – sikerült a helyszínről kijuttatniuk, a képsorok már akkor bejárták a világsajtót. A film ezekből a napi tudósításokból és Csernov személyes felvételeiből merít, és nyújt megrázó képes beszámolót a háború kegyetlen valóságáról: az ostromlott város mindennapjairól és az ott túlélni próbáló civilekről.

 A 20 nap Mariupolban című dokumentumfilm már látható az RTL+-on.

Msztiszlavc Csernov korábban arról beszélt: történelemkönyv helyett láthatja majd a következő nemzedék, mi történt 2022 februárjában Mariupolban:


Nyitókép: RTL Sajtóklub

 

#Kultúra#20 nap mariupolban#oscar-díj#RTL+#dokumentumfilm#oscar-díj 2024

Címlapról ajánljuk