Külföld

Csád mezőgazdaságát segíti a magyar kormány

rtl.hurtl.hu

2024. március 18. 6:57

Nagy István agrárminiszter Csádba látogatott, abban az afrikai országban, ahol Orbán Viktor fia egy katonai misszióról tárgyalt titokban. 

Agrár szaktanácsadási programmal, mintafarmmal és felsőoktatási együttműködésekkel segítené Magyarország Csád mezőgazdaságát és stabilitását. Ezt Nagy István agrárminiszter jelentette ki, amikor Csádban tárgyalt vasárnap az afrikai ország mezőgazdasági miniszterével – közölte az Agrárminisztérium (AM) vasárnap az MTI-vel.

Nagy István közölte, hogy több területen is szeretne segítséget nyújtani a közép-afrikai országnak, mert fontos, hogy Csádban stabilitás és kiszámíthatóság legyen. A miniszter az egészségügyet, az agrárium fejlesztését és az oktatási együttműködések megerősítését említette meg példaként, hozzátéve, hogy Magyarország kész egy mintafarmot létrehozni a térségben, ahol az öntözésfejlesztési technológiákat lehet bemutatni és a vetőmagokkal is lehet kísérleteket folytatni.

A találkozó részeként, a Hungary Helps Ügynökség keretében Nagy István vetőmagokat adott át a csádi mezőgazdasági miniszternek. A kezdeményezés célja, hogy tovább erősítse a biztonságos élelmiszer-ellátást a Csád-tó régióban - olvasható a közleményben.

Csád legutóbb egy magyar katonai misszióról szóló tárgyalások miatt került be a magyar sajtóban, miután kiderült, hogy Orbán Viktor fia, Gáspár is részese az arról tárgyaló magyar delegációnak.

A miniszterelnök fia próbálta kerülni a feltűnést, de a Le Monde francia lap és a Direkt36 kiderítette, ki az a rejtélyes, a kamerákat látványosan kerülő, kalapot, maszkot viselő fiatalembert, aki 2023 májusa és 2024 januárja között legalább hat hasonló találkozón vett részt, és akinek a figurája kizárólag csak az afrikaiak által feltöltött anyagokban bukkan fel, ott is többnyire alig felismerhetően, miközben a magyar tudósításokból rendre kimaradt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf ekkor közölte, hogy a kormányfő fia a csádi magyar katonai misszió előkészítésében vesz részt:

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint egy miniszterelnök fiának szerepvállalása Közép-Afrikában nagyon gyakori ilyen ügyekben:

Nyitókép: Direkt36

 

#Külföld#csád#afrika#mezőgazdaság#nagy istván#orbán gáspár

Címlapról ajánljuk