Belföld

Orbán Gáspár ügye hemzseg a furcsaságoktól

rtl.hurtl.hu

2024. január 26. 13:40

Nézze meg, hogy próbálta elrejteni magát Orbán Viktor miniszterelnök fia, Orbán Gáspár, aki részese a Csádban tervezett magyar katonai misszió szervezésének! Nem ez az egyetlen szokatlan fordulat.

„Én rendeltem ki összekötő tisztnek. Ez egy hadsereg, nem kívánságműsor, és ő feladatot teljesít. Magyarországon a katonák parancsot teljesítenek” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf az Indexnek adott, érdekesen időzített, csütörtök kora este megjelent interjújában Orbán Gáspárról, a miniszterelnök fiáról. A miniszter azt is is hozzátette, Orbán Gáspár „speciális képzettsége jogi ismerete és nyelvtudása miatt alakulatától a miniszteri kabinetbe vezényelve a csádi misszió előkészítésében vesz részt, más katonai és civil elöljárókkal együttműködve”.

A kormányközelbe került Indexnek adott interjú furcsasága nem csak az, hogy a miniszter ilyen egyértelműen beszélt a miniszterelnök fiáról, hanem az is, hogy a Direkt36 pénteken megjelent cikke szerint ekkor már hetek óta dolgoztak a francia Le Monde-dal közösen egy Orbán Gáspár csádi részvételéről szóló oknyomozó anyagon. A Direkt36 szerint a kormány titkolózott, de amikor rájöttek, hogy a két  lap bizonyítékokat szerzett Orbán Gáspár részvételéről a csádi projektben, gyorsan nyilvánosságra hozták azt. 

Az elmúlt hetekben a két lap tucatnyi csádi és nigeri hivatalos magyar látogatásokon készült videón és fotón próbált beazonosítani egy titokzatos, a kamerákat látványosan kerülő, kalapot, maszkot viselő fiatalembert, aki 2023 májusa és 2024 januárja között legalább hat hasonló találkozón vett részt – és akinek a figurája kizárólag csak az afrikaiak által feltöltött anyagokban bukkan fel, ott is többnyire alig felismerhetően, miközben a magyar tudósításokból rendre kimaradt. 

Bár legtöbb képen az illető még a főbb vonásait sem lehet kivenni, az oknyomozók találtak olyan videókat, amelyek alapján egyértelművé vált, hogy Orbán Gáspárról van szó. 

Itt megnézheti, hogy hogyan álcázta magát a korábban labdarúgói, majd hitéletbeli karriert a honvédelemre cserélő Orbán Gáspár:


A csádi katonai misszió indítását Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tavaly októberben jelentette be. A magyar parlament 2023 novemberében szavazta meg, hogy hozzájárul egy Csádban, illetve a szubszaharai ország közvetlen szomszédaiban – így Nigerben – is bevethető, kétszáz fős katonai misszió küldéséhez. Ezután  jutott el a Direkt36-hoz az az információ egy, a Magyar Honvédséghez kötődő forrástól, hogy a miniszterelnök 31 éves, Afrikához személyesen kötődő fiának meghatározó szerepe van a csádi misszió elindításában.

A Direk36 közérdekű adatigénylést küldött négy minisztériumhoz, hogy kiderüljön, pontosan mi Orbán Gáspár szerepe. A Honvédelmi Minisztérium (HM) csak annyit közölt, hogy Orbán Gáspár „tiszti rendfokozatban és beosztásban a Magyar Honvédség állományában szolgál”, de még a pontos rendfokozatot sem árulták el. A Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tagadta, hogy Orbán Gáspár munkát végezne a számukra.

Az üresnek tűnő válaszok után kezdték átvizsgálni a csádi és nigeri kormányzati Facebook-oldalakat, és így sikerült beazonosítanunk Orbán Gáspár szerepvállalását mind magyar katonai, mind külügyminisztériumi delegációkban. Így derült ki az is, hogy 

a miniszterelnök fia az egyetlen olyan szereplő, aki 2023 májusától 2024 januárjáig a legalább hat, az afrikai magyar katonai misszió előkészítéséhez kapcsolódó tárgyalás mindegyikén részt vett.

A Le Monde-nak egy, a csádi hatóságokhoz közel álló forrás azt is elárulta, hogy eleve Orbán Gáspár volt az, aki az Afrikában bevettnek számító „családi diplomácián” keresztül a tárgyalások előmozdításához szükséges kapcsolatokat megteremtette.

A francia lap a csádi misszióról kedden készített interjút külügyminisztériumi vezetőkkel, Azbej Tristannal és Máthé Lászlóval, akiknek megmutatták az Orbán Gáspárról készült felvételeket, és megkérdezték tőlük, hogy valóban a miniszterelnök fia látható-e rajtuk, illetve hogy milyen minőségben vett részt a delegációkban. A magyar politikusok arra hivatkozva nem válaszolták meg ezt a kérdést, hogy a katonai személyekkel kapcsolatos információk nem nyilvánosak – bár Orbán Gáspár az összes beazonosított felvételen civil ruhában jelent meg.

A külügy számára tehát szerdán világossá vált, hogy a miniszterelnök fiát a külföldi újságírók beazonosították a csádi delegáció tagjaként. Másnap Szalay-Bobrovniczky Kristóf az Indexnek adta a korábban említett, hosszú interjút, amelynek utolsó kérdése a korábbi témákhoz nem kapcsolódva Orbán Gáspárról szólt. A miniszterelnök annak ellenére válaszolt a 2020 óta kormányzati befolyás alatt álló Index, illetve munkatársuk , hogy a Direkt36 közérdekű adatigénylését néhány nappal korábban azzal hárította el, hogy 

a csádi katonai misszióval kapcsolatos adatok a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2021. évi CXL. törvény 15. § (3) bekezdése értelmében nem nyilvánosak.


Nyitókép: Direkt36

#Belföld#orbán gáspár#csád#nigéria#honvédség#Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Címlapról ajánljuk