Külföld

„Az egész testem felemelkedett, az életemért kapaszkodtam” – ezt élte át a kilyukadt gép utasa

rtl.hurtl.hu

2024. március 18. 11:08

Elmondta az Alaska Airlines egyik utasa, mi történt a gép fedélzetén, miután kilyukadta a Boeing törzse. 

Januárban kiszakadt egy darab az Alaska Airlines egyik járatán, nem sokkal azután, hogy felszálltak az amerikai Portland városában. Ahogy az rtl.hu az eset után erről beszámolt, a  szerencsének köszönhető, hogy senki sem halt meg:

„Az életemért kapaszkodtam”

Három hónappal az eset után az egyik utas, aki közvetlenül a lyuk mögött lévő üléssorban utazott, a BBC-nek elmondta, hogy mit élt át. Cuong Tran közölte, hogy csak az mentette meg az életét, hogy a biztonsági öve be volt kapcsolva.

A 40 éves férfi elmondta, hogy éppen arra készült, hogy alszik egyet, miután a kapitány bejelentette, hogy elérték a háromezer méteres magasságot, amikor azt érezte, hogy „az egész testem megemelkedett”, majd a lyukon kiáramló levegő elkezdte szívni. A nyomáscsökkenés 10-20 másodpercig tartott, és ez idő alatt életében lőször teljesen kiszolgáltatottnak és tehetetlennek érezte magát.

Olyan erősen szívott, hogy az életemért kapaszkodtam – közölte Tran. A férfi hozzátette, hogy a szél letépte a lábáról „a jó erősen megkötött” cipőjét, és a zokniját is, valamint kitépte a kezéből a telefonját. Majd ezek után rettegve várta, hogy leszálljanak Portland repülőterén, végig azon izgulva, hogy a lyuk ne legyen nagyobb.

Laza rögzítések okozhatták

A Boeing 737 Max 9 típusú gépből egy úgynevezett „door plug”, azaz „ajtódugó” szakadt ki, amivel egy olyan vészkijáratnak kialakított nyílást zárnak le, amit az ülések elrendezése miatt mégsem használnak vészkijáratként, és nem raknak oda ajtót. Ennek a szerkezetnek mindössze az a célja, hogy az ajtónyílást befedje, nem található meg benne egy normál ajtó zárszerkezete, hanem csavarokkal körben rögzítik a gép törzséhez.

Az Alaska Airlines gépéből kiesett ajtódugó egy portlandi ház kertjébe zuhant. Pár nappal az eset után a United Airlines amerikai légitársaság közölte, hogy több Boeing 737-esüknél is laza csavarokat találtak, amikor megvizsgálták az ajtódugókat.

Nyitókép: NTSB via Getty Images

#Külföld#alaska airlines#utas#lyuk#repülőgép#egyesült államok

Címlapról ajánljuk