Külföld

Kertben találták meg a Boeing 737 repülés közben kiszakadt, hűtő nagyságú darabját

rtl.hurtl.hu

2024. január 8. 8:35

Előkerült az Alaska Airlines gépének repülés közben kiszakadt darabja. Az „ajtódugót” egy Portlandben élő tanár találta meg a kertjében.

Előkerült az Alaska Airlines amerikai légitársaság utasszállítójának repülés közben kiszakadt darabja. A hűtőgép nagyságú „ajtódugót” egy Portland városában élő tanár találta meg – írta a helyi sajtó az amerikai közlekedésbiztonsági hivatalra hivatkozva. A csak Bob néven azonosított férfi a kertjében bukkant rá a repülőgépdarabra, amiről fényképeket küldött a hatóságnak.

A Boeing 737 Max 9 típusú gép a kaliforniai Ontario városába indult, amikor majdnem ötezer méteres magasságban egy hűtő nagyságú részen kiszakadt a géptörzs egy darabja. Az utasszállító kényszerleszállást hajtott végre Portlandben, a fedélzeten lévő 177 utas közül senki sem sérült meg. Ehhez hozzájárulhatott, hogy nem ült senki a kiszakadt rész közvetlen közelében.

Az esetről az egyik utas készített videót:


A nyomáskülönbség olyan nagy volt, hogy leszakította és kiszippantotta a fejtámlákat és ülőpárnákat az ülésekről, a lyuk mellett található ülés háttámlája pedig eltűnt. Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal vezetője, Jennifer Homendy egy sajtótájékoztatón elmondta, az eset még azelőtt történt, hogy a gép elérte volna az utazómagasságot, és az utasok elkezdték volna kicsatolni az öveiket.

A repülőgépdarab megtalálása nagyon fontos volt, hogy meg tudják állapítani, hogyan szakadhatott ki repülés közben a helyéről.

Mi az az „ajtódugó”?

A gépből egy úgynevezett „door plug”, azaz „ajtódugó” szakadt ki. Azzal egy olyan vészkijáratnyílást zárnak le, amit az ülések elrendezése miatt nem használnak vészkijáratként. 

Ennek a szerkezetnek mindössze az a célja, hogy az ajtónyílást befedje, nem található meg benne egy normál ajtó zárszerkezete, hanem csavarokkal körben rögzítik a gép törzséhez – írta az Airportal.hu. A repülési szaklap cikke szerint a repülőgépen ülve egy ilyen plug door szinte nem is vehető észre, mert a burkolata megegyezik a kabin többi részével.

Nyitókép: CBS

#Külföld#alaska airlines#repülőgép#utasszállító#kiszakadt#boeing 737 max 9#Boeing 737#ajtódugó

Címlapról ajánljuk