Külföld

Állami kitüntetést kapott a sokat kritizált Gábor Zsazsa-szobor alkotója, az özvegy nem örül

rtl.hurtl.hu

2024. március 17. 16:26

Babusa János szobrász alkotásán alaposan kiakadt Gábor Zsazsa özvegye.

Állami kitüntetést kapott Gábor Zsazsa szobrának megalkotója, amelyet sokat kritizált a díva özvegye, Frédéric von Anhalt herceg. Babusa János kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként részesült a talán legmagasabb szakmai kitüntetésben, a Munkácsy Mihály-díjban, írja a Blikk.

A lap úgy tudja: a herceg egyáltalán nem örül, hogy a szobor megalkotója ilyen díjat kapott. Továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Babusa János szobrász vagy adja vissza a pénzt, amit az özvegy költött az alkotásra. Ha pedig erre nem hajlandó legalább ajánlja fel a már kifizetett hárommillió forintot fiatal, kezdő művészeknek.

Azt mondta: „Nem gondoltam meg magam, mert nem azt kaptam, amiért fizettem. Új szobrot szeretnék, a régi művésszel meg perre fogok menni, ha nem sikerül megegyeznünk”.

Korábban a botrányról a Fókusz is beszámolt. Von Anhalt szerint a mű egyáltalán nem hasonlít Zsazsára, félresikerült az egész. Ráadásul még hatmillió forintot kérnek tőle az alkotásért. Csakhogy neki ez a szobor így nem kell, és többet fizetni sem akar. Mit szól mindehhez a szobrász?


A szobrász azonban azt mondja, ő mindent a megadott instrukciók szerint csinált. Hogy segítsünk dűlőre jutni az ügyben, járókelőket kérdeztünk, vajon melyiküknek van igaza, és egyáltalán felismerik-e Gábor Zsazsát a műről.


A tragikus sorsú magyar szépségkirálynő halála után Frédéric von Anhalt azzal került a címlapokra, hogy azt állította: a 17 éves Molnár Csilla azért lett öngyilkos, mert ő szakított vele. A lány családja ezt határozottan tagadta. Von Anhalt viszont nem tagadja, hogy szeret az előtérben lenni: a nemesi cím megszerzése jó üzlet volt számára, házassága pedig ajtókat nyitott meg előtte, bár állítja, hogy Gábor Zsazsával valóban szerették egymást.


Nyitókép: Fókusz / MTI / Soós Lajos

#Külföld#babusa jános#szobrász#gábor zsazsa#Frederic Von Anhalt#özvegy#kitüntetés#állam

Címlapról ajánljuk