Bulvár

Ki valójában Frédéric von Anhalt, Gábor Zsazsa özvegye, aki béranyát keres, hogy örököst szüljön neki?

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2024. március 4. 4:58

A tragikus sorsú magyar szépségkirálynő halála után Frédéric von Anhalt azzal került a címlapokra, hogy azt állította: a 17 éves Molnár Csilla azért lett öngyilkos, mert ő szakított vele. A lány családja ezt határozottan tagadta. Von Anhalt viszont nem tagadja, hogy szeret az előtérben lenni: a nemesi cím megszerzése jó üzlet volt számára, házassága pedig ajtókat nyitott meg előtte, bár állítja, hogy Gábor Zsazsával valóban szerették egymást.

Frédéric von Anhalt maga sem titkolta soha azt, hogy lételeme, hogy a figyelem középpontjában legyen. A róla megjelent portrékból az rajzolódik ki, hogy Gábor Zsazsával kötött házassága, és pénzért vásárolt nemesi rangja is fontos állomásai voltak az önérvényesítésnek, ahogy az is, hogy a tragikus sorsú magyar szépségkirálynő, Molnár Csilla öngyilkossága után azt terjesztette a bulvársajtóban, hogy a mindössze 17 éves lány a viszonyuk miatt végzett magával. Most, nyolcvanévesen már az örökösét keresi, legutóbb a Fókuszban mesés összeget ajánlott annak a nőnek, aki gyereket szül neki.

Kölcsönadott 50 ezret, 75-öt kért vissza

Hollywood „hercege”: így, idézőjellel mutatta be a The Hollywood Reporter Frédéric von Anhaltot abban a portréban, amit már Gábor Zsazsa özvegyeként közölt róla. Ebből kiderül, hogy Frédéric von Anhalt nem éppen hercegként látta meg a napvilágot 1943-ban egy nyugat-németországi faluban, Wallhausenben, egy könyvelő és egy rendőrnyomozó fiaként. Akkor még Hans Robert Lichtenbergnek hívták.

Elmondása szerint 12 évesen derült ki, hogy mennyire szeret szerepelni. Egy unokatestvérének esküvőjét filmen örökítették meg, és miközben a család többi tagja szégyenlősen hátrébb húzódott, Hans Robert az előtérbe tolakodott, felismerve, hogy a kamera képes őt szórakoztatóvá tenni.

Én voltam a középpontban, rögtön a menyasszony után

– mondta a hat éve megjelent riportban, még akkor is mosolyogva az emléken.

Frédéric von Anhalt azt mondja, vállalkozó lett, Dortmund környékén diszkót, éttermet, szaunákat üzemeltetett, és az 1970-es évekre már München előkelő követségi negyedében telepedett le. Uzsorakölcsönöket adott, azt mondta, sok legatyásodott ember járt hozzá, adott nekik 50 ezer márkát és 75-öt kapott vissza. Az elmondottakat a Hollywood Reporter egy 1980-81-es telefonkönyvből próbálta megerősíteni, de aszerint egy kevésbé előkelő városrészben élt, és színészként tüntették fel a foglalkozását. Ez bosszantja, de azzal magyarázza, hogy akkoriban diszkókban volt műsorvezető: „mindig tudtam beszélni” – mondta.

Azt is félreértésnek tartja, hogy abban az időben a német újságok mindenféle büntetőeljárásokkal összefüggésben emlegették. Egy biztosítótársaság például azt állította, hogy von Anhalt kétszer akarta kifizettetni az egyik szaunájában keletkezett tűzkárt. Egy 16 éves fiú pedig azt vallotta, hogy von Anhalt fizetett neki azért, hogy lopjon el egy áruházból egy fehér bőrdzsekit, hat krokodilbőr övet, egy sétapálcát és két borotvapamacsot. Erről von Anhalt azt mondja, csupán abban bűnös, hogy megvette a lopott árut.

Ki valójában Frédéric von Anhalt, Gábor Zsazsa özvegye, aki béranyát keres, hogy örököst szüljön neki?
Fotó: Wolfgang Kuhn/United Archives via Getty Images

Leértékelt rang

1979-ben államfő lett, igaz, nem egy valódi országban, hanem az Anglia partjainál álló II. világháborús tengeri erődítményen kikiáltott Sealand hercegség régense lett. A hercegséget adóelkerülési céllal alapították 1967-ben. A Hollywood Reporter azt írta, hogy von Anhalt régensi tevékenysége főleg diplomataútlevelek értékesítésében merült ki, ami szerinte egy tisztességes üzlet volt, de fel kellett hagynia vele, miután Németország 1983-ban szigorította a vonatkozó jogszabályokat.

Ugyanebben az évben vált Hans Robert Lichtenbergből Frédéric von Anhalt herceggé, amikor a 81 éves Mária Auguszta anhalti hercegnő, az utolsó német császár menye eltartás fejében örökbe fogadta. Havi kétezer márkát fizetett a hercegnőnek 1981-es haláláig. A megállapodást Hans Hermann Weyeren keresztül ütötték nyélbe, aki nemesi címekkel üzletelt. Bár ő több mint 500 ilyen ügyletben vett részt, szerinte mind közül ez az eset volt a legmegdöbbentőbb. Azt mondta, Lichtenberg egy melegek által látogatott szauna tulajdonosaként, melegítőben állított be az elegáns irodájába, ráadásul máig nem fizette ki a 200 ezer márkás közvetítői díjat.

„Csessze meg, ez egy szélhámos” – reagált erre von Anhalt, aki nem tagadja, hogy vásárolta a nemesi címet.

Ez egy eszköz volt, belépő a showbusinessbe

– jelentette ki. A New York Postnak két éve elárulta, hogy az örökbefogadása után rögtön elment vásárolni egy katonai díszegyenruhát. „Herceg lettem, és a királyi család minden tagja egyenruhát visel. Így megy ez” – mondta.

A nemesi címmel rang járt, de pénz nem, Frédéric von Anhalt azonban ebben is meglátta az üzleti lehetőséget: felnőtt férfiak örökbe fogadásával tovább értékesítette a nevet, és lovagi címeket is árult 50-100 ezer dollár közötti összegekért. Manapság arra panaszkodik, hogy leértékelődött a nemesi cím rangja, amit egyik fogadott fia például arra használt fel, hogy bővítse németországi bordélyhálózatát. „Nem örülök neki, de már nem tudok visszalépni az üzlettől”, mondta.

A Hollywood Reporternek azt is felidézte, hogyan tört be 1982-ben Hollywoodba, amikor Los Angelesben hívatlanul megjelent Sidney Sheldon író partiján, ahol Frank Sinatra és Kirk Douglas is jelen volt. Bérelt Rolls-Royce-szal, díszegyenruhában érkezett, azt gondolta, ha nem engedik be, legfeljebb hazamegy. „Felség, örülök, hogy újra látom” – köszöntötte Sheldon felesége, akivel soha nem találkoztak, az író pedig meghajolt előtte.

Az első vendég, aki szembejött az akkor 39 éves von Anhalttal, a 65 éves Gábor Zsazsa volt. „Németül beszélgettünk arról, hogy mennyire szeretjük Münchent”, mondta von Anhalt. A lebukástól tartva gyorsan távozott, de a színésznő még megkérdezte tőle, hogy hol szállt meg, és meghívta a birtokára. Négy évvel később ő lett Gábor Zsazsa kilencedik férje.

Ajánlat:
Így nézett ki Gábor Zsazsa fiatalon, amikor Hollywood és a férfiak is a lábai előtt hevertek

Frédéric von Anhalt visszaemlékezése szerint Gábor Zsazsa stábja döntötte el, hogy össze fognak házasodni. Ott volt a színésznő ügyvédje, menedzsere, sajtósa is, utóbbi közölte von Anhalttal a döntést, az esküvő dátumával együtt. „Azt gondoltam: ez Hollywood” – idézte fel a férj.

Jól jön a felhajtás

Az esküvőt megelőző évben zajlott Magyarországon az első szocialista – vagy sokkal inkább vadkapitalista – szépségverseny, aminek a szervezői mindenre jobban odafigyeltek, mint a versenyen résztvevő kamaszlányok lelkivilágára. Ennek az lett az eredménye, hogy az 1985-ös verseny győztese, Molnár Csilla 1986. július 10-én gyógyszertúladagolással véget vetett az életének. 


A tragédiát követően Frédéric von Anhalt kiállt a nyugatnémet bulvársajtó elé, és a Das Neue Blatt című lapnak azt mondta: a 17 éves lány azért lett öngyilkos, mert ő szakított vele. Azt is állította, hogy Molnár Csilla terhes volt tőle, és havi kétezer márkás apanázst biztosított a lány számára.

Molnár Csilla édesanyja a Vas Népe 1986. szeptember 4-i számában azt mondta, semmi nem igaz abból, amit von Anhalt állít. Egyszer valóban találkozott a lánnyal egy fogadáson, közös fotó is készült róluk, de több nem történt. Von Anhalt egyszer kereste a családot, hogy szeretne találkozni Csillával, de nem lett belőle semmi.

Szerintem ez egy nagy színész, jól jön neki a felhajtás, egy kis reklám, Csilla pedig úgysem tud védekezni

– mondta a szépségkirálynő apja. A lányt egyébként is sokan próbálták kihasználni. Édesanyja a Vas Népe újságírójának is megmutatta azt a levelet, amiben Gyémánt László festőművész azt kérte a szülőkről, engedjék meg, hogy Csilláról „saját használatra, művészi fejlődése érdekében” aktfotókat készítsen. Nem járultak hozzá. Pauer Gyula szobrász egészalakos aktszobrot készített a szépségverseny első három helyezettjéről. Csilláról olyan gipszlenyomatot vett, ami még a szeméremajkait is tökéletesen megörökítette. Amikor 2018-ban kiállították a szobrot a Magyar Nemzeti Galériában, Eperjesi Ágnes képzőművész meghekkelte a kiállítást: vörös lepellel takarta le Molnár Csilla alakját, aminek egyik értelmezése, hogy ezzel eltakarta a kiszolgáltatottságát.

„Nézze, ha én előre tudom, hogy ekkora cirkusz lesz az egészből, szóba sem álltam volna vele. Szerencsétlen, buta kislány volt” – közölte von Anhalt 1989-ben, amikor a Reform riportere meglátogatta feleségét Los Angelesben. Gábor Zsazsát arról kérdezték, nem bosszantja-e, ha szóba kerül Molnár Csilla. Nevetve válaszolt: „Ez a nő egyáltalán nem érdekel. Az a véleményem, hogy minden férfi le fog feküdni egy Miss Magyarországgal vagy Miss akárkivel, ha teheti. Ez egy szerencsétlen lány volt, de ilyen volt Marylin Monroe is. Amikor aztán úgy érezte, nem kell senkinek, öngyilkos lett.”

Molnár Csilla halálának tizedik évfordulóján a Kurír arról írt, hogy Molnár Csilla édesanyját nagyon bántotta, hogy kikkel hozták hírbe a lányát és miket talált ki von Anhalt, hogy a címlapokra kerüljön. Közölte: boncolási jegyzőkönyvvel tudja igazolni, hogy lánya nem volt terhes, nem ezért végzett magával.

Jó, de nem ölt meg senkit

Von Anhalt elárulta, hogy Gábor Zsazsa imádott veszekedni: meg akarta mutatni, ki a főnök, ő pedig tudta, hogy engednie kell. A színésznő előző nyolc férjére utalva azt mondta: „Azok a fickók elmentek, amikor összevesztek, azután ajándékokkal próbálták kiengesztelni. Én nem így tettem. Mindig rögtön megbeszéltük a dolgokat.”

Ki valójában Frédéric von Anhalt, Gábor Zsazsa özvegye, aki béranyát keres, hogy örököst szüljön neki?
Fotó: Peter Bischoff/Getty Images

Ez a felállás azután változott meg, hogy Gábor Zsazsa egészsége hosszas hanyatlásnak indult egy 2002-es autóbalesetet követően. Hamarosan még jobban leépült egy stroke miatt. Von Anhalt azt mondja, a haláláig tartó 14 év alatt önzetlenül ápolta házastársát. Gábor Zsazsa már beszélni sem tudott, de továbbra is együtt nézték a hollywoodi pletykaműsorokat, meg az Ármány és szenvedély című szappanoperát. A legjobb szórakozás azonban az volt, amikor olyan filmbe vagy talkshow-ba botlottak, amiben Gábor Zsazsa szerepelt. Von Anhalt azt mondja, kihasználta, hogy felesége nem ért a technikához, újra és újra eljátszotta, hogy betett egy kazettát, és úgy tett, mintha a csatornákat váltogatva botlott volna bele.

Gábor Zsazsa egyetlen gyermeke, Francesca Hilton minden lehetőséget megragadott, hogy hazudozó bolondnak állítsa be von Anhaltot. Még a szexuális irányultságát is kétségbe vonta, egy standup-esten azzal viccelődött, hogy „anyám mindig hercegnő akart lenni, így hozzáment egy királynőhöz”.

Frédéric von Anhalt egy ismerőse, Bobby Trendy belsőépítész elmondta a Hollywood Reporternek: nevetségesnek tartja, hogy von Anhalt azzal próbálta bizonygatni heteroszexualitását, hogy egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy ő lehet az elhunyt szexszimbólum, Anne Nicole Smith apja. Maga von Anhalt azt mondta, sosem beszél a szexuális életéről, de kéretlenül anekdotázott arról, hogy Gábor Zsazsa testvérének, Gábor Évának a partnere, Merv Griffin tévés műsorvezető eredménytelenül próbálkozott nála, amikor kettesben maradtak. Azt is közölte, hogy Gábor Zsazsa „nem engedett volna egy meleg fickót az ágyába”.

Ahogy Gábor Zsazsa állapota romlott, Francesca Hilton úgy látta, hogy von Anhalt elszigeteli és leszedálja az anyját. Hanyagságnak tulajdonította, hogy Gábor Zsazsa lábának egy részét amputálni kellett, majd egy perben elérte, hogy vegyék el a gondnokság jogát von Anhalttól, de a döntést csak néhány hónappal élte túl és 67 éves korában, szívrohamban meghalt. 

Gábor Zsazsa soha nem tudta meg, hogy meghalt a lánya. Von Anhalt azt mondja, azért nem árulta el neki, mert „rögtön utánament volna”. Szerinte Debbie Reynolds tragikus halála igazolja, hogy jól döntött: ő egy nappal a lánya, Carrie Fisher halálát követően hunyt el.

Nem csak Francesca Hilton ostorozta Frédéric von Anhaltot. Gábor Zsazsa egy közeli barátja, Richard Heard egy bírósági eljárásban azt mondta, hogy von Anhalt nem csak a felesége pénzügyeire tette rá a kezét, de kiköttette a telefonvonalakat is, amelyeken keresztül Gábor Zsazsa kapcsolatot tarthatott a barátaival és a külvilággal. Azt állította, hogy Gábor Zsazsa az 1990-es évek közepén szerzett tudomást egy újságcikkről, ami az esküvőjük előtt jelent meg, és felvázolta Frédéric von Anhalt bűnlajstromát, a „szélhámosok királyaként” emlegetve őt. Heard szerint Gábor Zsazsa sírva olvasta a cikket, majd soha nem látott tombolással kérte számon férjét.

Von Anhalt szerint abszurd feltételezés, hogy Gábor Zsazsa ne tudott volna a cikkről annak megjelenésekor. „Mindenről tudott, olvasta a lapokat. Több ezer telefonhívást kapott rólam, jobbról-balról mocskoltak. Emlékszem, egyszer azt válaszolta erre: jó, de nem ölt meg senkit, nem? Ennyi! Téma lezárva” – mondta.

Ki valójában Frédéric von Anhalt, Gábor Zsazsa özvegye, aki béranyát keres, hogy örököst szüljön neki?
Fotó: Frank Hempel/United Archives via Getty Images

Frédéric von Anhalt azt állítja, tényleg szerették egymást Gábor Zsazsával. Az, hogy zajos volt a kapcsolatuk, szerinte az üzlettel jár, de nem mondta meg, hogy üzlet alatt a showbusinessre gondolt, netán a házasságukra. Azt viszont nagyra becsüli, hogy Amerika lehetővé tette neki az önmegvalósítást.

Itt elvakíthatod az embereket pénzzel, külsőségekkel, hatalommal. Az emberek bedőlnek neki

– mondta. Szerinte Európában távolságot tartanak az emberek, Amerikában viszont elfogadnak mindenkit annak, akinek mutatja magát.

Minden ajtót kinyitott

Az elmúlt években von Anhalt egy dokurealityben is szerepelt, amiben felnőttek fogadnak örökbe felnőtteket. A műsorban örököst keresett, akire ráhagyhatja vagyonát és nemesi címét, cserébe gondoskodást remélhet tőle. A New York Post írt arról 2022-ben, hogy von Anhalt örökbe fogadta egy barátjának fiát, a 27 éves Kevin Feuchtot, aki akkor nagyon lelkesen nyilatkozott arról, hogyan tervezi ápolni az örökséget. Von Anhalt pedig ezt mondta róla: „Kedves fiú, intelligens, rendes, keményen dolgozik. Zsazsa minden ajtót kinyitott előttem, és én is ezt fogom tenni Kevinnel.”

Remélte azt is, hogy Kevin örökbefogadása jobban sikerül majd, mint az előzőek.

Amint megszerezték a címet, leléptek. Zsazsa azt mondta, sok emberhez hozzá kell menni, hogy megtaláld az igazit. Azt hiszem, így van ez az örökbefogadással is

– mondta.

Úgy tűnik azonban, hogy mégsem Kevin Feucht volt az igazi, mert nemrég a Fókuszban már ismét arról beszélt von Anhalt, hogy teljesen egyedül van, nincs örököse. Azt mondta, béranyát keres leendő gyermekének, és azt is elárulta, milyen feltételeket szab a jelentkezőknek.

Nyitókép: Paul Harris/Getty Images

#Bulvár#Frédéric von Anhalt#gábor zsazsa#molnár csilla#hollywood#németország#béranya#ma

Címlapról ajánljuk