Bulvár

Így nézett ki Gábor Zsazsa fiatalon, amikor Hollywood és a férfiak is a lábai előtt hevertek

rtl.hurtl.hu

2024. március 1. 4:01

Gábor Zsazsa magyar származású hollywoodi csillag, aki a mozivásznon nyújtott alakításaival örökre beírta magát a filmtörténelembe. És a bulvártörténelembe is: őt tartják az első olyan celebnek, aki „arról lett híres, hogy híres”. Meghódította Hollywoodot és a kor legsikeresebb férfijait is. Páratlan szépsége és nyílt, őszinte életvitele emelte a legfényesebb csillaggá Hollywood egén.

Gábor Sári – akit a világ Gábor Zsazsa néven ismert meg – 1917-ben született Budapesten. Rendkívül jó oktatásban volt része, egy svájci iskolába íratták be, nyelvtudásának pedig később nagy hasznát vette: első nyilvános fellépése Ausztriában volt, a Der singende Traum (Az éneklő álom) című operettben lépett fel. 

Ebben az évben nyerte el a magyar szépségkirálynőknek járó Miss Hungary címet, öt évvel később azonban új otthont kellett keresnie. Zsidó származása miatt 1941-ben családjával elhagyta Magyarországot és az Egyesült Államokba, egészen pontosan Hollywoodba költözött.

Így nézett ki Gábor Zsazsa fiatalon, amikor Hollywood és a férfiak is a lábai előtt hevertek
Gábor Zsazsa és nővérei 1923-ban. – Fotó: Lettmann/Contributor/Getty Images

Gábor Zsazsa gyorsan hírnevet szerzett magának színészi tehetségével és szépségével, a 20. század közepének egyik legismertebb hollywoodi szexszimbólumává vált. Első kisebb filmszerepei után a Moulin Rouge-ban már női főszereplőként tűnt fel a mozivásznon.

1958-ban ő volt az első és egyben az utolsó híresség, aki megkapta a legelbűvölőbb színésznőnek járó Golden Globe-díjat.

Így nézett ki Gábor Zsazsa fiatalon, amikor Hollywood és a férfiak is a lábai előtt hevertek
Gábor Zsazsa mindössze 23 évesen egy némafilm forgatáson. – Fotó: Bettmann/Contributor/Getty Images


Nem csak a filmvásznon áradt belőle a díjazott bűbáj és vonzerő. A fiatal színésznő igazi férfifaló hírében állt, kilencszer volt férjnél, hétszer vált el, egyik házasságát pedig mindössze egy hónapon belül érvénytelenítették. 

Gábor Zsazsa férjei

Első férje Burhan Asaf Belge, a budapesti török nagykövetség sajtóreferense volt, az Egyesült Államokban ment hozzá az akkoriban a világ egyik leggazdagabb embereként számontartott Conrad Hiltonhoz. Gábor Zsazsa később nyilvánosan beszélt arról, hogy a mágnás megerőszakolta. Egyetlen gyermeke, Francesca Hilton már válásuk után született. 

1949-ben ment hozzá a kor egyik ünnepelt sztárjához, George Sanders Oscar-díjas brit színészhez, aki válásuk után Gábor Zsazsa testvérét, Magdát vette feleségül. 

Így nézett ki Gábor Zsazsa fiatalon, amikor Hollywood és a férfiak is a lábai előtt hevertek
Gábor Zsazsát 35 évesen egy kanapén kapták lencsevégre. – Fotó: Nixon/Stringer/Getty Images


Majd intenzívebb időszak következett: 1962-ben Herbert Hunter pénzügyi tanácsadó, 1966-ban ifjabb Joshua S. Cosden üzletember, 1975-ben Jack Ryan, a Barbie-baba egyik tervezője, 1976 pedig Michael O’Hara vezette anyakönyvvezető elé Gábor Zsazsát.

 A Felipe de Albával 1982-ben kötött házassága mindössze egyetlen napig tartott, érvénytelenítették. Utolsó szerelme azonban élete végéig elkísérte.1986-ban házasodtak össze Frédéric von Anhalt herceggel, aki Gábor Zsazsa 2016-os haláláig szerette és ápolta őt. 

A 80 éves özvegy a napokban arról beszélt a Fókusznak, hogy örököst szeretne, és mesés összeg ütheti annak a 20-25 éves nőnek a markát, aki hajlandó gyereket szülni neki.

Gábor Zsazsa 2002-ben, utasként részese volt egy autóbalesetnek, kómába esett. A kórházat csak 2003 januárjában hagyhatta el, sohasem épült fel teljesen, állandó ápolásra szorult. Ez az időszak sem volt mentes a botránytól: Francesca Hilton anyja felügyeleti jogáért perben állt a herceggel, 2015. január 5-én azonban szívrohamban meghalt. Egy évvel később édesanyja is életét vesztette. 

Gábor Zsazsa néhány hónappal 100. születésnapja előtt hunyt el Los Angeles-i otthonában, 2016-ban.

Így nézett ki Gábor Zsazsa fiatalon, amikor Hollywood és a férfiak is a lábai előtt hevertek
Gábor Zsazsa közel 50 évesen egy filmforgatáson pózol ékszereivel egy fürdőkádban. (Forrás:Bettmann/Contributor/Getty Images)


Az talán nem meglepő, hogy örök emléket akartak állítani a világ első celebjének, a vele járó hajcihő már annál inkább. 

Amikor megláttam a szobrot, sokkot kaptam

 – mondta Gábor Zsazsa özvegye, aki felháborodott a világsztárról készült szobor láttán.  A 2016-ban elhunyt színésznő özvegye őrjöngött az elkészült alkotás miatt. Frédéric von Anhalt szerint a szobor egy cseppet sem tükrözi a valóságot, sőt: megszégyeníti Gábor Zsazsa emlékét. 

Járókelőket kérdeztünk, vajon melyiküknek van igaza, és egyáltalán felismerik-e Gábor Zsazsát a műről?


Nyitókép: Paul Harris / Getty Images

#Bulvár#gábor zsazsa#hollywood#Frederic Von Anhalt#conrad hilton#képek#film#hilton

Címlapról ajánljuk