Külföld

A szélsőjobbos Geert Wilders feladta, hogy holland miniszterelnök legyen

rtl.hurtl.hu

2024. március 13. 19:16

November óta zajlanak a pártok közötti egyeztetések, csütörtökön várható eredmény.

Bár pártja kapta a legtöbb szavazatot a tavaly novemberi holland választáson, letett a miniszterelnökségről a szélsőjobboldali Geert Wilders. A Szabadságpárt ugyanis a 150 fős parlamentben 37 mandátumot szerzett, ami korántsem elegendő a kormányalakításhoz. A parlamentbe került pártok kormányalakítási tárgyalásba kezdtek, szerdán azonban Wilders a Twitteren közölte:

Csak akkor lehetek miniszterelnök, ha ezt a koalíció összes pártja támogatja. Nem ez a helyzet. A hazám és a választók iránti szeretetem fontosabb, mint a saját pozícióm

– írta.

Az AFP hírügynökség tudósítása szerint a kormányalakítási tárgyalásokat felügyelő Kim Putters közölte, hogy a pártok készen állnak a következő lépésre, miután „hasznos és intenzív” megbeszéléseket folytattak két napon át egy vidéki birtokon. A koalíciós tárgyalásokról szóló, régóta várt jelentést csütörtökön teszik közzé.

Wilders közölte, hogy jobboldali kormányt akart, kevesebb menekülttel és bevándorlással. A tárgyalásokon részt vevő pártok vezetői nem árultak el részleteket, de a holland közmédia szerint az a legvalószínűbb, hogy parlamenten kívüli, vagy technokrata kormány jön létre, amiben a pártvezetők nem kapnak helyet. Bár a kormány tagjait a pártok nevezik ki, a politikán kívülről is érkezhetnek.

Nyitókép: REUTERS/Piroschka van de Wouw/File Photo

#Külföld#hollandia#geert wilders#kormányalakítás

Címlapról ajánljuk