Belföld

Orbán Viktor gratulált a holland választás szélsőjobboldali győztesének

rtl.hurtl.hu

2023. november 23. 6:48

Orbán Viktor telefonon beszélt Geert Wilders holland politikussal, miután pártja megnyerte a hollandiai előrehozott választásokat. 

Orbán Viktor miniszterelnök gratulált Geert Wilders pártvezetőnek a Hollandiában szerdán tartott előrehozott parlamenti választáson aratott győzelméhez – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A szerda esti telefonbeszélgetésben Orbán Viktor elmondta: fontos számára, hogy az elsők között gratuláljon a „földrengésszerű" választási győzelemhez. Orbán Viktor sok sikert és kitartást kívánt Geert Wildersnek a következő időszak politikai tárgyalásaihoz – írta az MTI.

Ahogy arról az rtl.hu szerda este beszámolt, az Ipsos exit poll felmérése szerint az iszlámellenes és populista Geert Wilders győzött a holland általános választásokon: pártja, a Szabadságpárt a közvélemény-kutatás alapján 35 mandátumot kaphat a 150 fős parlamentben. A Frans Timmermans vezette baloldali szövetség az előrejelzések szerint a második helyet szerezheti meg 26 mandátummal.

Az előrejelzés szerint várhatóan egyik párt sem szerez annyi helyet, amely a kormányalakításhoz elegendő, Geert Wildersszel pedig egyelőre nem akar összefogni a második, a harmadik és a negyedik helyre várt formáció sem.

Geert Wilders az exit poll eredményeinek közzététele után úgy nyilatkozott, hogy „visszaadja Hollandiát a hollandoknak". „Meg kell találnunk a módját annak, hogy megfeleljünk szavazóink reményeinek, és visszahelyezzük a hollandokat az első helyre. Itt az ideje, hogy a pártok megállapodásokat keressenek, minket nem lehet már figyelmen kívül hagyni" - jelentette ki.

A miniszterelnök korábban az X közösségi portálon (korábban Twitter) angol nyelvű bejegyzésében azt írta: „Eljött a változások szele! Gratutálok Geert Wildersnek a holland választásokon aratott győzelemhez!".

Tavaly áprilisban Geert Wilders is az elsők között gratulált Orbán Viktornak az országgyűlési választáson elért sikerhez.

Nyitókép: Geert Wilders / Twitter

#Belföld#orbán viktor#geert wilders#hollandia#választás

Címlapról ajánljuk