Külföld

A szélsőjobboldali Geert Wilders nyerhette a választást Hollandiában

rtl.hurtl.hu

2023. november 22. 20:57

Ennek ellenére várhatóan nem ő alakíthat kormányt, vele ugyanis nem akar koalícióra lépni a második, a harmadik és a negyedik helyezett sem. 

Az Ipsos exit poll felmérése szerint az iszlámellenes és populista Geert Wilders győzött a holland általános választásokon – írta a BBC.

Pártja, a Szabadságpárt a közvélemény-kutatás alapján 35 mandátumot kaphat a 150 fős parlamentben. Az előrejelzés szerint várhatóan egyik párt sem szerez annyi helyet, amely a kormányalakításhoz elegendő, Geert Wildersszel pedig egyelőre nem akar összefogni a második, a harmadik és a negyedik helyre várt formáció sem. 

A Frans Timmermans vezette baloldali szövetség az előrejelzések szerint a második helyet szerezheti meg 26 mandátummal.

Korábban a jobbközép liberálisokat tartották a választás esélyesének, Dilan Yesilgöz vezetésével. Ő azt a Mark Ruttét váltotta, aki önként mondott le, és aki Orbán Viktor egyik legnagyobb kritikusa volt. A liberálisok most a harmadik helyre és 23 mandátumra számíthatnak.

Negyedik helyen az új középpárt végezhet Pieter Omtzigt vezetésével. 

Az exit poll eredmények nem tekinthetők véglegesnek, de miután ezek a felmérések azon alapulnak, hogy közvetlenül a voksolás után kérdezik meg a szavazókat, pontosabban jelzik előre az eredményt.

Nyitókép: Carl Court/Getty Image

#Külföld#geert wilders#hollandia#választás#populizmus#exit poll#jobboldal#szélsőjobb

Címlapról ajánljuk