Külföld

Szijjártó berendelte David Pressmant: Ilyen hazugságokat nem vagyunk kötelesek elviselni

rtl.hurtl.hu

2024. március 12. 14:36

Joe Biden amerikai elnök bírálta Orbán Viktort, amiért az Donald Trumppal tölti az időt Floridában. A magyar külügyminiszter lépett.

Berendelte David Pressman amerikai nagykövetet a külgazdasági és külügyminiszer. Ezt Szijjártó Péter kedden az albán külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján közölte az ATV kérdésére. Elmondta, hogy a nagykövetet már fogadta is a minisztériumban  Magyar Levente miniszterhelyettes. 

Szijjártó Péter azt mondta, rendkívüli módon megnehezíti a kétoldalú kapcsolatokat Pressman megnyilatkozása, miszerint a hivatalos amerikai pozíció az, hogy „Magyarországon diktatúrát építünk”. Ezzel Szijjártó szavai szerint nem a kormányt, hanem az országot sértik meg, amelyet Orbánék „az emberek választása alapján” vezetnek. Szijjártó úgy fogalmazott:

Ez egy nagyon súlyos sértés, kikértük magunknak, bekérettük a nagykövetet, és ez a fajta amerikai elnöki, kormányzati, demokrata adminisztrációbeli gondolkodásmód egy súlyos teher a kétoldalú kapcsolatokon.

Szijjártó berendelte David Pressmant: Ilyen hazugságokat nem vagyunk kötelesek elviselni
Olyan képet nem találni David Pressmanről az MTI-ben, amelyen Szijjártó Péterrel közösen szerepelne. Itt érkezése után látható a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ATV Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatára kérdezett rá a külügyminiszternél. Biden azért bírálta Orbán Viktort, mert az Donald Trumppal, a várható republikánus elnökjelölttel tölti az időt az Egyesült Államokban, ahova a Fehér Ház hivatalos meghívása nélkül érkezett. „Tudják, hogy kivel találkozik ma Mar-a-Lagóban? A magyar Orbánnal, aki egyenesen kijelentette, hogy szerinte nem működik a demokrácia, és diktatúrát szeretne” – idézte az atv.hu az elnök nyilatkozatát. Szijjártó szerint „ilyen hazugságokat nem vagyunk kötelesek elviselni senkitől, akkor sem, ha az adott személy az Egyesült Államok elnöke”.

Donald Trump egykori tanácsadói szerint riasztó, hogy a volt elnök Orbánról, Hszi Csin-pingről, Kim Dzsongunról és Hitlerről is elismerően nyilatkozik. Az RTL Híradónak hétfőn nem árulta el a kormány, hogy hivatalos állami vagy magánlátogatás volt-e Orbán amerikai útja. A miniszterelnök az ottani kormány egyetlen tagjával sem találkozott, ami arra utal, hogy magánlátogatást tett. Azonban Orbán Viktort és delegációját két honvédségi repülő hozta és vitte.


Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja Budapesten Igli Hasani albán kül- és Európa-ügyi minisztert március 12-én. Fotó: MTI/Purger Tamás

 

#Külföld#szijjártó péter#diplomácia#orbán viktor#egyesült államok#david pressman#donald trump#joe biden#nagykövet#NER#demokrácia

Címlapról ajánljuk