Külföld

Bődületes osztogatást jelentett be Putyin az orosz elnökválasztás előtt

rtl.hurtl.hu

2024. február 29. 19:46

Negyvenbillió forintba kerülnek a bejelentett intézkedések.

Negyvenbillió forintnyi osztogatást hirdetett meg Vlagyimir Putyin néhány héttel az orosz elnökválasztás előtt – derül ki a Reuters tudósításából.

Az orosz elnök, aki már most biztosra veheti választási győzelmét, nemzeti programot hirdetett a gyerekes családok életszínvonalának javítására és a születésszám növelésére. Közölte, hogy 2030-ig legalább 300 milliárd forintnyi összeget juttatnak azokba a régiókba, ahol az átlagosnál alacsonyabb a születésszám, és meghosszabbítják a kedvezményes hitelprogramokat.

18 billió forintnyi rubelt ígért infrastruktúrafejlesztésre, négybilliónyit pedig kórházak építésére, felújítására és felszerelésére. 2,7 billió forintnyi összeget költenének a kulcsfontosságú gazdasági ágazatok digitális platformjainak létrehozására, másfélbilliónyit óvodák és iskolák felújítására, hasonló összeget parkokra és közterekre, egybilliónyit pedig a reptéri infrastruktúra fejlesztésére.

A Reuters szerint a bejelentett intézkedések között van a családok adókedvezménye, emellett a gyerekszületések után járó támogatásokra is elköltenének 2,4 billió forintnyi összeget 2030-ig. Putyin arra is kitért, hogy a szegénység égető probléma, ami közvetlenül érinti a lakosság 9 százalékát és a nagycsaládosok több mint 30 százalékát. Ezeket az arányokat 2030-ra 7, illetve 12 százalék alá tervezik csökkenteni.

A hírügynökség megjegyzi, hogy Putyin gyakran tesz választás előtti ígéreteket különböző társadalmi csoportoknak, így a nyugdíjasoknak, veteránoknak vagy katonáknak, amivel támogatottságát igyekszik növelni.

A magyar kormány is jelentős összegeket költött a 2022-es választás előtt, a gyermeket nevelő szülők adóvisszatérítésére 600 milliárd forintot, a teljes 13. havi nyugdíjra 370 milliárdot költött, majd a választás után új terheket kellett bevezetni. Azt viszont tagadták, hogy választási költségvetést fogadtak el.


Nyitókép: Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

#Külföld#oroszország#vlagyimir putyin#osztogatás#választás

Címlapról ajánljuk