Külföld

Meghalt a csernobili atomkatasztrófa egyik főszereplője, az utolsó, eddig még életben lévő szovjet kormányfő

rtl.hurtl.hu

2024. február 28. 15:14

Nyikolaj Rizskov, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között, ő vezette a harcot a csernobili nukleáris baleset következményeinek felszámolásáért.

Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között, számolt be az MTI szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnökének közlése alapján.

Rizskov szovjet miniszterelnökként és a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága Politikai Bizottságának tagjaként támogatta Mihail Gorbacsov elnök-pártfőtitkárnak a „piaci szocializmus” megteremtésére irányuló irányvonalát, a tervgazdálkodás megőrzése mellett.

Ő vezette a csernobili nukleáris baleset következményeinek felszámolásával foglalkozó központot, és ő koordinálta az örményországi Szpitakban bekövetkezett földrengés következményei felszámolásának munkálatait is.

2003 óta volt a belgorodi régió szenátora volt, mandátuma 2023 októberében idő előtt véget ért. Nyikolaj Rizskov volt a Szovjetunió utolsó, még életben lévő kormányfője. A 94 évesen elhunyt politikust a felsőház saját halottjának tekinti.

Meghalt a csernobili atomkatasztrófa főszereplője, az utolsó, eddig még életben lévő szovjet kormányfő
Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images

Nyitókép: Mikhail Svetlov / Getty Images

#Külföld#szovjet#kormányfő#csernobil#főszereplő#atom#katasztrófa#nukleáris#hulladék#Szovjetunió

Címlapról ajánljuk