Külföld

A ruhája miatt akartak meglincselni istenkáromlásért egy nőt Pakisztánban

rtl.hurtl.hu

2024. február 26. 16:35

A csőcselék a Korán verseit vélte látni egy nő ruháján, miközben csak az volt ráírva arab betűkkel, hogy szép.

Istenkáromlással vádolt meg egy nőt a feldühödött tömeg Pakisztánban – írja a BBC. A nő „bűne” az volt, hogy arab szavakkal díszített ruhát viselt, amiben valaki a Korán verseit vélte felfedezni.

A nő egy étteremben volt Lahorban, amikor mintegy 300 ember gyűlt össze, hogy számonkérje.

Több videó is készült az esetről, az egyiken egy láthatóan rémült nő látható, amint az étterem távoli sarkában ül, és kezével védi az arcát.


Egy másik felvételen a nőt rendőrök veszik körül és az hallható a tömegtől, hogy vegye le a ruháját. Néhány videón hallható, hogy az emberek azt skandálják, hogy az istenkáromlókat le kell fejezni.


Végül rendőrök mentették meg a tömegtől, bevitték egy rendőrőrsre, ahol több vallástudós is megerősítette, hogy a ruháján lévő szöveg nem a Koránból való.

A ruhára arab betűkkel a „Halwa” szó volt írva, ami arabul szépet jelent. A végén nem a csőcselék kért elnézést az ügy miatt, hanem a nő.

Pakisztánban az iszlám vallás megsértése életfogytiglani börtönnel, vagy akár halálbüntetéssel is végződhet az istenkáromlásra vonatkozó szigorú törvények értelmében. Az esetek egy részében a gyanúsítottakat gyakran meglincseli a felbőszült tömeg még azelőtt, hogy bírósági tárgyalásuk egyáltalán megkezdődne.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Reuters/Navesh Chitrakar

#Külföld#pakisztán#blaszfémia#istenkáromlás#étterem#rendőrség#ruha#korán#betűk

Címlapról ajánljuk