Külföld

Fotók: Kim Dzsongun mesés luxusautó-gyűjteményen ül, százmilliós Mercedeseit sokan megirigyelnék

rtl.hurtl.hu

2024. február 22. 9:11

Kim Dzsongun páncélozott luxusautót kapott ajándékba Vlagyimir Putyintól, de nincs olyan nagy szüksége rá. Garázsában a legdrágább Mercedesek állnak, és legalább egy Rolls-Royce-a is van. 

„Nem is tudtam, hogy létezik olyan, hogy orosz luxusautó” – gúnyolódott szerdán az amerikai külügyi szóvivő, miután arról kérdezték, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy orosz gyártású luxusautót ajándékozott Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek. Matthew Miller hozzátette, hogy „remélem, Kim meghosszabbított garanciát kapott”. Miller úgy fogalmazott, „ha luxusautót szeretnék vásárolni, nem biztos, hogy Oroszországba mennék”.

Ajánlat: Erdogan Orbánnak ajándékozott elektromos autója nem rossz, de smafu ahhoz képest, amit Sztálin adott Kim Ir szennek – ritka képek az észak-koreai diktatúrának küldött ajándékokról, köztük Kádár János szerény kerámiáiról és a Sztálin által küldött két korabeli luxusautóról.

Mercedesek és Rolls-Royce

Az ENSZ 2006-ban szankciókat vetett ki Észak-Koreára, megtiltva, hogy luxuscikkeket szállítsanak a világ egyik legszegényebb helyének számító országba. A nyugati luxuscikkeket imádó vezetők azonban megtalálták a módját annak, hogy hozzájussanak különböző luxusdarabokhoz az óráktól elkezdve a designer táskákon át egészen az autókig.

Amikor 2018-ban Észak-Koreában fogadta Mike Pompeo akkori amerikai külügyminisztert, Kim Dzsongun egy Rolls-Royce Phantommal érkezett a találkozóra.

Kim Dzsongun luxusautói
Kim Dzsongun üdvözli MIke Pompeo amerikai külügyminisztert Phenjanban. A háttérben az észak-koreai vezető autója, egy Rolls-Royce Phantom. Fotó: Amerikai Külügyminisztérium

Igazi kedvencének azonban a Mercedes legdrágább luxuslimuzinja, a Maybach számít, amiből van neki egy egymillió dollárba kerülő, páncélozott Pullman Guard típus is. Ezt lehetett látni 2018 áprilisában, azon az emlékezetes felvételen, ahol Kim Dzsongun megérkezik egy Dél- és Észak-Korea közötti csúcstalálkozóra, miközben testőrei az autó mellett futnak.

Kim Dzsongun luxusautói
 Kim Dzsongun Mercedes Maybach Pullman Guard típusú luxusautója 2018 áprilisában. Fotó: Korea Summit Press Pool/Getty Images

2018-ban a Észak-Koreába látogató dél-koreai elnököt is Mercedesben vitte körbe Phenjan utcáin. 

Kim Dzsongun luxusautói
Kim Dzsongun egy Mercedes Maybach luxusautóban viszi körbe Phenjan utcáin Mun Dzsein dél-koreai elnököt 2018. szerptember 18-án. Fotó:Pyeongyang Press Corps/Pool/Getty Images

És egy Mercedes Maybachhal érkezett a Donald Trump amerikai elnökkel tartott csúcstalálkozóra is Vietnámban.

Kim Dzsongun luxusautói
Kim Dzsongun Mercedese az észak-koreai nagykövetségnél, a vietnámi Hanoiban 2019. február 26-án. Fotó:SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images

Így jut luxusautókhoz: a szankciók kijátszásával

Észak-Korea pár megbízható, kifinomult módszereket használó szakemberre támaszkodva tudja kikerülni az országra kivetett szankciókat, legyen szó luxuscikkekről vagy rakétaalkatrészekről – mondta el a New York Times-nak Neil Watts hajózási szakértő, aki tagja volt az észak-koreai szankciók betartására ügyelő ENSZ-panelnek.

A New York Times és a csempészettel foglalkozó washingtoni Center for Advanced Defense Studies nyomozása két páncélozott Mercedes Maybach S600 útját követte végig. A riport szerint az egyenként majdnem kétszázmillió forintot érő luxusautók egy kínai cég zárt konténereiben érkeztek a hollandiai Rotterdam kikötőjébe, ahol hajóra rakták őket, majd egy kínai kikötőbe kerültek.

Onnan egy másik hajó a japán Oszakába vitte a Merciket, ahonnan egy másik hajó a dél-koreai Busanba szállította őket, majd egy orosz üzletember tulajdonában lévő rejtélyes hajóra kerültek. A hajó egyszer csak „eltűnt”, és csak több mint két hét után vált újra láthatóvá, dél-koreai vizeken, szenet szállítva. A nyomozás szerint az autókat feltehetően Vlagyivosztokba vitték, ahonnan észak-koreai repülők szállították azokat Phenjanba.

Nyitókép: Kim Dzsongun egy Mercedes Maybach lehúzott ablakán át integet Vietnámban, 2019. február 26-án. Fotó: Linh Pham/Getty Images

#Külföld#kim dzsongun#észak-korea#luxusautó#mercedes#Rolls-Royce#putyin#autó#diktatúra#diktátor

Címlapról ajánljuk