Külföld

Megvakarta a fejét vezetés közben a sofőr, 140 ezer forintnyi pénzre büntették

rtl.hurtl.hu

2024. február 18. 14:37

A fejét vakargató sofőr állítja: nem ő hibázott, hanem a mesterséges intelligenciával működő kamera, amely lekapta őt, és megbüntette.

Megbüntettek 380 euróra, azaz nagyjából 144 ezer forintnyi pénzre egy holland sofőrt, mert a fejét vakarta vezetés közben, írja az Oddity Central. Tim Hansen azonban azt állítja: nem ő hibázott, hanem a Monocam mesterséges intelligenciával működő rendszere, amely lekapta őt vezetés közben.

Szerinte a kéztartásából arra következtetett az MI, hogy telefonozik vezetés közben.

Hansen nemrég kapta meg a büntetést a novemberi esetről. Meglepődött, mivel nem emlékezett rá, hogy telefonozott volna, ezért kikérte a hatóságoktól a felvételeket, amelyek alapján megbüntették. Ezeket közelebbről megnézve látszik, hogy tényleg nincs telefon a kezében.

A hiba azért is zavarba ejtő, mert kiderült: miután a mesterséges intelligencia potenciális szabálysértőként azonosította, a felvételt ellenőrző emberi lény is benézte a fejvakargatást. A férfi fellebbezett a büntetés ellen, és várja a vizsgálat eredményét. A hatóságok azt ígérték, hogy 26 héten belül válaszolnak neki.

Az informatikusként dolgozó férfi munkatapasztalatai alapján tudni véli, hogy történhetett a hiba: a nagy adathalmokon betanított mesterséges intelligencia ugyanis nem pont azt nézi, hogy ott van-e az apró eszköz a sofőrök kezében, hanem testmozgásukat, kéztartásukat hasonlítja össze az adatbázisában található, telefonáló sofőrökről készült felvételekkel. Így történhetett, hogy a szerencsétlen mozdulat miatt

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#fej#vakarás#vezetés#sofőr#büntetés#hollandia#kamera#mesterséges intelligencia#mi#ai

Címlapról ajánljuk