Külföld

94 százalékkal választhatják újra az azeri elnököt, Orbán Viktor már gratulált

rtl.hurtl.hu

2024. február 7. 19:28

Az orosz megfigyelők szerint az azeri választás példaként szolgál az idei orosz elnökválasztáshoz.

Orbán Viktor az EU-tagállamok vezetői közül elsőként gratulált Ilham Alijevnek, Azerbajdzsán elnökének az újraválasztásához, noha végleges eredmény még nincs. Azonban, mint a Politico írja, az Azertag állami hírügynökség által közölt exit poll eredmények szerint Alijev a szavazatok közel 94 százalékát kapta, így ötödik elnöki ciklusát kezdheti. Két másik közvéleménykutató 92 százalékos győzelmet állapított meg.

Az amerikai Freedom House szabadságjogi szervezet szerint Azerbajdzsán a világ egyik legkevésbé szabad országa, ahol a választások nem jelentenek valódi versenyt. A mostani választás előtt legalább 13 független újságírót tartóztattak le, de ellenzékieket és a kormánnyal kritikus tudósokat is bebörtönöztek. Egy másik jogvédő szervezet, az Amnesty International széles körű, koordinált támadásra figyelmeztetett a civil társadalom és a jogállam ellen Azerbajdzsánban.

A kaukázusi ország azonban fontos gázexportőr, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kulcsfontosságú partnernek nevezte Azerbajdzsánt. Az Európai Parlament az elnökválasztásra nem küldhetett megfigyelőket, az oroszok igen: Grigorij Karaszin, az Oroszországi Föderáció Szövetségi Tanácsa külügyi bizottságának elnöke azt mondta, hogy az azeri választást hatékonyan megszervezték, és példaként szolgálhat az idei orosz elnökválasztáshoz.

Ilham Alijev 2003-ban vette át Azerbajdzsán vezetését az apjától, Hejdar Alijevtől, aki a Szovjetunió felbomlása után került az ország élére. Korábban Orbán Viktor ahhoz is gratulált Alijevnek, hogy elfoglalta Hegyi-Karabahot, elűzve a terület keresztény örmény lakosságát.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Külföld#azerbajdzsán#ilham alijev#orbán viktor#választás#gratuláció#diktatúra

Címlapról ajánljuk