Külföld

Hatalmas botrány: 561-en halhattak meg egy otthoni lélegeztetőgép miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 2. 12:41

Az egészségügyi hatóság szerint a Philips visszahívott alvásiapnoé-gépeihez 561 haláleset köthető.

Milliók szenvednek világszerte alvási apnoéban – egy olyan rendellenes légzéssel járó betegségben, ami miatt kórosan hosszú légzésszünetek alakulnak ki periodikusan az alvás ideje alatt. Az alvási apnoé következményként drasztikusan csökken az oxigéntelítettség a vérben, visszaesik a pulzusszám és a vérnyomás. Mivel az alvási apnoé akár életveszélyes is lehet, otthoni használatra is alkalmas lélegeztető berendezéssel megelőzhető az ebben a kórban szenvedők súlyos oxigénhiányos állapotba kerülése.

Az Egyesült Államokban az utóbbi idők legnagyobb egészségügyi botránya van kibontakozóban. A CBS News jelentése szerint 561 haláleset köthető a Philips egyik otthoni lélegeztetőgépéhez.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (Food and Drug Administration, FDA) azt közölte, hogy 2021 áprilisa óta több mint 116 000 bejelentés érkezett a Philips CPAP (folyamatos légúti nyomást nyújtó) és BiPAP (kétszintű légúti nyomást nyújtó) alvásterápiás eszközeivel kapcsolatban, az ezekben tapasztalt meghibásodásokról. A holland orvostechnikai eszközöket gyártó cég több millió lélegeztetőgépet vissza is hívott,

mert a hírek szerint szivacsdarabkákat fújtak az eszközhasználók légútjaiba.

A Philips be is jelentette, hogy az FDA-val és az igazságügyi minisztériummal kötött megegyezés értelmében leállítja a gépek értékesítését az Egyesült Államokban, ami várhatóan körülbelül 400 millió dollár költséget jelent a cég számára.

Az előzetes megállapodás, amely még bírósági jóváhagyásra vár, arra kötelezi a vállalatot, hogy folytassa a már forgalomba került apnoégépek szervizelését, miközben leállítja az újak értékesítését. A 2021 júniusában bejelentett kezdeti visszahívás után a Philips megpróbálta ugyan szervizelni a több mint 5 millió visszahívott eszköz egy részét, de végül a megjavítottakat ismét visszahívták.

A Philips 2023 végén vállalta, hogy legalább 479 millió dollárt fizet az Egyesült Államokban 2008 és 2021 között eladott 20 különböző légzőkészülék és lélegeztetőgép felhasználóinak kártalanítására. 

Nyitókép: Bob Chamberlin/Los Angeles Times via Getty Images

#Külföld#egészség#alvási apnoé#Philips#visszahívás#egyesült államok#alvás#alvászavar#botrány#haláleset

Címlapról ajánljuk