Életmód

Micsoda képek! Brüsszelben reggae-re rázzák a nagymamák, nagypapák

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 2. 21:43

Egy belga szervezet éjszakába nyúló táncpartikra viszi az idősotthonok lakóit, akik egy brüsszeli diszkóban táncolnak hajnalig R&B, reggaeton és latin zenékre.

Egy belga kezdeményezés, a 2016-ban alapított Papy Booom újszerű módszerrel küzd az időskori elmagányosodás ellen, írja a The Guardian.

A nonprofit civil szerveződés mottója: „Az öregedést legyőzi a boldogság” – és főként idősotthonok lakói számára segítenek megőrizni az aktivitásukat és társasági életet élni. Egyik programjuk pedig egészen különleges: Brüsszel egyik legnagyobb diszkójába viszik őket táncolni.

A Lift Brussels 1360 négyzetméteres tánctermében R&B, reggaeton és latin zenék szólnak, nem kemény techno ütemek. A Reuters képeinek tanúsága szerint (lásd a cikkünk tetején lapozható képgalériát!) a legutóbb táncolni vitt 11 idős ember igazán jól érezte magát.

Le voltam nyűgözve, rendkívül jól éreztem magam az este

– mondta a 79 éves Jeanine Donnen, aki utoljára több mint 30 évvel ezelőtt járt szórakozóhelyen.

A diszkóba készülők megadták a módját az estének: kicsinosították magukat és limuzinnal érkeztek a klubba. A koros csapat – két férfi és kilenc nő, a legidősebb köztük csaknem százéves – egészen hajnali fél négyig bulizott, legjobban Aya Nakamura Pookie című száma tetszett nekik.

Az ilyen programoknak köszönhetően úgy érezhetjük, hogy újra élünk. Ismét átélhetjük az életet

– lelkendezett a 81 éves Simone Nestor a Reuters-nek.

„Sok idősotthonban ugyanazok a programok. Valami újszerűt szerettem volna kitalalálni” - mondta Youssef Kaddar, a Papy Booom alapítója. „Mielőtt megöregedtek, ezek az emberek is fiatalok voltak, akik szórakozni akartak. Úgy képzeltem, hogy sikerül megőrizni a lendületüket, ha olyan programokat szervezünk nekik, mintha fiatalok lennének.”

#Életmód#egészség#idős emberek#képgaléria#idősotthon

Címlapról ajánljuk