Külföld

Lefejezte a Sátán Temploma egyház szobrát, gyűlölet-bűncselekménnyel vádolják

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 18:47

Gyűlölet-bűncselekménnyel vádolják azt a mississippi férfit, aki decemberben lefejezte a Sátán Temploma egyház kecskefejű pogány istenséget ábrázoló szobrát.  

Gyűlölet-bűncselekménnyel vádolnak egy mississippi férfit, aki lerombolta a Sátán Temploma egyház pogány bálványt ábrázoló szobrát – írja a Guardian.

Mint arról beszámoltunk, decemberben megrongálták, így javíthatatlan állapotba került a Sátán Temploma egyház karácsonyi dekorációja Iowa állam kapitoliumában. A kecskefejű Baphomet istenséget ábrázoló szobrot a vallásszabadság jegyében állíthatta a törvényhozás épületében az egyház, és szinte azonnal heves viták kereszttüzébe került.

A két hétre szóló szoborállítást a vallási dekorációkra vonatkozó állami szabályok értelmében engedélyezték december elején, mire a republikánus politikusok azonnal tiltakoztak, mondván a gonoszt jeleníti meg. Ron DeSantis floridai kormányzó is csatlakozott a republikánus hangadókhoz, és a Baphomet-szobor eltávolítását követelte. A szobor védelmére kelők szerint lehet, hogy valakit sért a szobor, de a szólásszabadság védi.

A szobor köpönyegbe öltöztetve ábrázolta a kecskelábú, női felsőtestű, szárnyas istenséget, egy szalaggal díszített pentagramot tartva kezében. Az aranyozott tükörmozaikból kialakított kos fejét a támadó leverte.

A rongálással a 35 éves Michael Cassidyt, egy volt mississippi kongresszusi és törvényhozási képviselőjelöltet gyanúsítottak. Le is tartóztatták, majd eleinte csak szabálysértéssel vádoltak meg. A férfi egy amerikai konzervatív lapnak azt mondta: „lelkiismeretemmel Istennek tartozok, nem pedig a bürokratikus rendeletnek, ennek megfelelően cselekedtem”. Kijelentései után a Polk megyei ügyészek most

súlyosbítottak a vádakon azt állítva, hogy a bűncselekményt „a személyhez fűződő jogok megsértésével” követte el az iowai gyűlölet-bűnözésről szóló törvénye értelmében, miután a sértett vallása miatt tette tönkre a szobrot. 

Cassidyt a tervek szerint február 15-én állítják bíróság elé. A 2013-ban a a massachusettsi Salemben alapított Sátán Temploma (The Satanic Temple) amúgy nem hisz a Sátánban. „Nem teista vallási szervezetként” írja le magát, amely irodalmi figuraként tekint Sátánra, aki „a zsarnokság elutasításának és az emberi elme és szellem védelmének metaforikus konstrukcióját képviseli”. Elkülönülnek a Sátán Egyházától (Church of Satan), amelyet az 1960-as években alapítottak.

Nyitókép: Twitter / Facebook

#Külföld#sátán temploma#iowa#egyház#lefejezte#szobor#gyűlölet-bűncselekmény

Címlapról ajánljuk