Külföld

Donald Trump rekordgyőzelemmel kezdte a republikánus előválasztást

rtl.hurtl.hu

2024. január 16. 5:23

Magabiztos győzelmet aratott Donald Trump volt amerikai elnök a Republikánus Párt elnökjelölti címéért folyó előválasztás első megmérettetésén Iowa államban. 

Donald Trump magabiztos győzelmet aratott hétfőn a Republikánus Párt elnökjelölti címéért folyó előválasztás első megmérettetésén Iowa államban. A volt amerikai elnök a szavazatok több mint felét szerezte meg, messze maga mögé utasítva riválisait, akik az előzetes közvélemény-kutatások adatai szerint csak a második helyért versenyezhettek.

Trump előnye olyan nagy volt, hogy az AP amerikai hírügynökség már akkor az ő győzelmét jelentette be, amikor még be sem fejeződött a szavazás.

A szavazatok több mint kilencven százalékának megszámlálása után Donald Trump a voksok 51 százalékát tudhatja magáénak. A második helyen Ron DeSantis floridai kormányzó áll 21,2 százalékkal, míg a harmadik helyre futott be Nikki Haley, Dél-Karolina egykori kormányzója, aki a voksok 19,1 százalékát kapta.

Donald Trump tehát rekordgyőzelmet aratott az iowai előválasztáson, ahol korábban még egy jelölt sem tudott olyan nagy arányban nyerni, mint a volt elnök, aki ráadásul egy kivételével az állam összes megyéjében az első helyre került. Az egyetlen megyében, ahol nem nyert, mindössze egyetlen egy szavazattal maradt le a győzelemről Nikki Haley mögött.

Nyitókép: Donald Trump volt amerikai elnök az iowai előválasztás eredményváró eseményén Des Moines városában, 2024. január 15-én – Fotó: Al Drago/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#donald trump#iowa#előválasztás#caucus#nikki haley#ron desantis#elnökválasztás 2024#amerikai elnökválasztás#republikánus párt

Címlapról ajánljuk