Külföld

Lefejezték a Sátán Temploma egyház iowai Baphomet szobrát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 15. 11:13

A rendőrség egy 35 éves férfit tartóztatott le, aki nem bírta elviselni, hogy az állam törvényhozásának épületében a Sátán Temploma egyház is állíthatott karácsony alkalmából dekorációt.

Megrongálták, így javíthatalan állapotba került a Sátán Temploma egyház karácsonyi dekorációja Iowa állam kapitóliumában, közölte az egyház iowai szervezete. A kecskefejű Baphomet istenséget ábrázoló szobrot a vallásszabadság jegyében állíthatta a törvényhozás épületében az egyház, és szinte azonnal heves viták kereszttüzébe került, írja a Des Moines Register.

A két hétre szóló szoborállítást a vallási dekorációkra vonatkozó állami szabályok értelmében engedélyezték december elején, mire a republikánus politikusok azonnal tiltakoztak, mondván a gonoszt jeleníti meg. Ron DeSantis floridai elnökjelölt kedden csatlakozott a republikánus hangadókhoz, és a Baphomet-szobor eltávolítását követelte. A szobor védelmére kelők szerint lehet, hogy valakit sért a szobor, de a szólásszabadság védi.

A szobor köpönyegbe öltöztetve ábrázolta a kecskelábú, női felsőtestű, szárnyas istenséget, egy szalaggal díszített pentagramot tartva kezében. Aranyozott tükörmozaikból kialakított kosfejét a támadó leverte.

A Sátán Temploma azt közölte, hogy a szobor elpusztítása ellenére ragaszkodnak a dekoráció megtartásához, így az egyház hét fő tanát bemutató oltár és egy kis baphomet szobrocska az iowai kapitóliumban marad.

Lucien Greaves, az egyház társalapítója azt közölte, hogy a szobor ellen elkövetett vandalizmus gyűlölet-bűncselekmény volt.


Az iowai rendőrség szóvivője a Fox News-nak elmondta, hogy a rongálással a 35 éves Michael Cassidyt gyanúsítják, akit garázdaság miatt le is tartóztattak.

Cassidy a Fox News-nak megerősítette, hogy ő rongálta meg a szobrot, mert az „rendkívül keresztényellenes volt”.

A Sátán Temploma nemteista egyházként írja le magát, amely úgy tekint Sátánra, mint egy irodalmi figurára, aki „a zsarnokság elutasításának és az emberi elme és szellem védelmének metaforikus konstrukcióját képviseli”.

A Sátán Temploma meghívásos alapon úgynevezett After School Satan Club (ASSC) rendezvényeket szokott tartani az erre nyitott iskolákban, legutóbb Memphisben kaptak erre engedélyt. A Suli Utáni Sátánista Klubok az egyház hét alaptétele köré összpontosulnak. Ezek a tantételek a jóindulat, az empátia, a kritikai gondolkodás, a problémamegoldás, a kreatív kifejezésmód, a személyes szuverenitás és az együttérzés, és a tudományos, racionalista, nem babonás világnézetet hangsúlyozzák.

Nyitókép: Twitter / Facebook

#Külföld#sátán temploma#egyesült államok#iowa állam#baphomet

Címlapról ajánljuk