Külföld

Keresztény polgári engedetlenségből fejezte le a Baphomet-szobrot a haditengerészet tartalékos veteránja

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 31. 20:41

A matróz ellen gyűlöletbűncselekmény miatt emeltek vádat, amiért nem sokkal karácsony előtt megrongálta a Sátán Temploma egyház karácsonyi dekorációját.

Mint arról korábban az rtl.hu is beszámolt, nem sokkal karácsony előtt megrongálták a Sátán Temploma egyház karácsonyi dekorációját, ami Iowa állam kapitóliumában volt kiállítva. A kecskefejű Baphomet istenséget ábrázoló szobrot a vallásszabadság jegyében állíthatta a törvényhozás épületében az egyház.

A szobor köpönyegbe öltöztetve ábrázolta a kecskelábú, női felsőtestű, szárnyas istenséget, aki egy szalaggal díszített pentagramot tartva kezében. Aranyozott tükörmozaikból kialakított kosfejét a támadó leverte. Lucien Greaves, az egyház társalapítója azt közölte, hogy a szobor ellen elkövetett vandalizmus gyűlölet-bűncselekmény volt.

Az iowai rendőrség garázdaság miatt letartóztatott egy férfit, a rongálással a 35 éves Michael Cassidyt gyanúsították meg. Cassidy elismerte, hogy ő rongálta meg a szobrot, mert az „rendkívül keresztényellenes volt”.

A haditengerészet tartalékos veteránját, Michael Cassidy ellen most gyűlöletbűncselekmény miatt emeltek vádat, írja a Fox News a helyi ügyészség keddi sajtónyilatkozatára hivatkozva. A megyei ügyészség szerint ugyanis Cassidy vallási okokból semmisítette meg a szobrot, ráadásul az okozott kár elérheti az 1500 dollárt.

Cassidy, aki tettével bekerült egy sor országos lap hírei közé, azzal védekezik, hogy ő csak "keresztény polgári engedetlenséget" követett el azzal, hogy megsemmisítette a pogány Baphomet-szobrot. A bírósági jegyzőkönyvek szerint Cassidyt február 15-én állítják bíróság elé.

Michael Cassidy egy közösségi adakozó oldalon több mint 100 000 dollárt gyűjtött össze jogi védelmére. Cassidy adománygyűjtő oldala szerint akár öt év börtönt is kaphat.

R. David Younts, Cassidy egyik ügyvédje a Fox Newsnak azt mondta, reméli, hogy a kerületi ügyészség el fogja utasítani az ügyfele elleni vádat:

Mélységes csalódás, hogy az ügyfelemet ilyen típusú vádakkal illetik. Erőszakmentes cselekedeteit őszinte és mélyen vallott vallásos hite motiválta. Semmit sem tett, amely konkrét személy vagy szervezet ellen irányult volna.

Cassidy ügyvédje szerint éppen a Sátán Temploma egyház az, ami uszító magatartást tanúsít.

A Sátán Temploma nemteista egyházként írja le magát, amely úgy tekint Sátánra, mint egy irodalmi figurára, aki „a zsarnokság elutasításának és az emberi elme és szellem védelmének metaforikus konstrukcióját képviseli”.

A Sátán Temploma meghívásos alapon úgynevezett After School Satan Club (ASSC) rendezvényeket szokott tartani az erre nyitott iskolákban, legutóbb Memphisben kaptak erre engedélyt. A Suli Utáni Sátánista Klubok az egyház hét alaptétele köré összpontosulnak. Ezek a tantételek a jóindulat, az empátia, a kritikai gondolkodás, a problémamegoldás, a kreatív kifejezésmód, a személyes szuverenitás és az együttérzés, és a tudományos, racionalista, nem babonás világnézetet hangsúlyozzák.

Nyitókép: Twitter / Facebook

#Külföld#egyesült államok#sátán temploma#baphomet#iowa#gyűlölet-bűncselekmény

Címlapról ajánljuk