Külföld

Egyhangúlag hagyták jóvá Putyin indulását az orosz elnökválasztáson

rtl.hurtl.hu

2024. január 29. 15:34

Eközben oroszok ezrei sorakoztak fel, hogy aláírásukkal támogassák háborúellenes kihívóját.

Egyhangúlag elfogadta Vlagyimir Putyin jelöltségét a márciusi államfőválasztáson az orosz Központi Választási Bizottság – írja az MTI.

Korábban már nyilvántartásba vették Leonyid Szluckijt az Oroszország Liberális Demokrata Pártja, Vlagyiszlav Davankovot az Új Emberek, valamint Nyikolaj Haritonovot az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja képviseletében. 

A párton kívüliként, de a kormányzó Egységes Oroszország támogatásával induló Putyin a negyedik bejegyzett elnökjelölt.

Miközben a parlamenti pártok képviselőinek nem kell aláírásokat gyűjteniük az elnökjelöltséghez, az önállóan induló Putyinnak 300 ezer támogatót kellett felmutatnia. 315 ezer aláírást adott le, amiből 60 ezret választottak ki véletlenszerű ellenőrzésre, ezek közül 91-et találtak pontatlanságok miatt érvénytelennek.

Putyin az előző, 2018-as elnökválasztáson a szavazatok 76,69 százalékát kapta meg. A 2024-es elnökválasztást három napon, március 15-én, 16-án és 17-én tartják meg.

A Szabad Európa azt írja, szintén indulni kíván Borisz Nagyezsgyin liberális politikus, aki az ukrajnai háború leállítására és a Nyugattal való párbeszédre szólít fel. Oroszok ezrei sorakoztak fel országszerte, hogy aláírásukkal támogassák Nagyezsgyin elnökjelöltségét, ami az ellenzéki érzelmek szokatlan megnyilvánulása a mereven kontrollált politikai környezetben, így kihívást jelent a Kreml számára.

Egyhangúlag hagyták jóvá Putyin indulását az orosz elnökválasztáson
Fotó: REUTERS/Evgenia Novozhenina


Nyitókép: Sputnik/Pavel Bednyakov/Pool via REUTERS

#Külföld#oroszország#vlagyimir putyin#orosz elnökválasztás#borisz nagyezsgyin

Címlapról ajánljuk