Külföld

Ismét tízezrek tüntettek Németországban a szélsőjobb ellen

rtl.hurtl.hu

2024. január 28. 5:14

A holokauszt nemzetközi emléknapján ismét tízezrek vonultak utcára a szélsőjobboldali AfD ellen Németországban. 

Ismét tízezrek tüntettek Németországban a szélsőjobb ellen szombaton, a holokauszt nemzetközi emléknapján – adta hírül az MTI.

A rendőrség szerint a düsseldorfi tüntetésen nagyjából százezren vettek részt, országszerte mintegy 300 városban és faluban voltak megmozdulások. Németországban már több napja tartanak demonstrációkat a közvéleménykutatások szerint jelentősen megerősödött, szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt politikája ellen.

„Ezt soha többé” – hangoztatta Olaf Scholz kancellár szombaton, aki támogatásáról biztosította tüntetéseket. Boris Pistorius német védelmi miniszter pedig azt mondta, Németországban nyomás alatt van a demokrácia, majd a szélsőjobb veszélyeire figyelmeztetett. Hozzátette, az AfD meg akarja változtatni a rendszert, „vissza akarnak térni a faji őrület, megkülönböztetés, egyenlőtlenség és igazságtalanság sötét időihez”. A miniszter párhuzamot vont a Weimari Köztársasággal, amely szerinte nem az ellenségei miatt, hanem a barátai gyengesége miatt bukott meg. 

Ma már okosabbak vagyunk a történelem nem ismételheti önmagát

– fogalmazott.

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává. 1945-ben ezen a napon szabadította fel a szovjet hadsereg a ma Lengyelország területén található auschwitz-birkenaui haláltábort, ahol a nácik több mint egymillió embert gyilkoltak meg, köztük több mint 400 ezer magyart.

Az ország jelenleg második legnépszerűbb tömörüléséről nemrég derült ki, hogy ősszel titokban neonácikkal egyeztettek a Németországban élő menekültek tömeges kitelepítéséről. Azóta folyamatos tüntetések vannak Németország-szerte, a legutóbbi, százezres megmozdulásról az RTL Híradója is beszámolt:

Nyitókép: Hesham Elsherif / Anadolu via Getty Images

 

#Külföld#németország#szélsőjobboldal#AFD#holokauszt#emléknap#olaf scholz#tüntetés#demonstráció

Címlapról ajánljuk