Külföld

Újabb óriási tüntetések a szélsőjobboldali AfD ellen Németországban

rtl.hurtl.hu

2024. január 22. 6:59

Több német városban is tüntettek az AfD német szélsőjobboldali párt ellen. Több városban is olyan sokan demonstráltak, hogy túlzsúfoltság miatt a tervezettnél korábban haza kellett küldeni a résztvevőket. 

Több százezer ember tüntetett vasárnap az AfD német szélsőjobboldali párt ellen német nagyvárosokban. Németországban már több napja tartanak a demonstrációkat a közvéleménykutatások szerint jelentősen megerősödött AfD ellen. A szervezők szerint péntektől vasárnapig majdnem másfélmillióan vonult utcára.

Vasárnap Berlinben a rendőrség közlése szerint nagyjából százezer tüntető jelent meg a Bundestag épülete előtt. Münchenben a szervezők kénytelenek voltak a tervezettnél korábban véget vetni a tüntetésnek, mert a vártnál jóval többen, több mint százezren jelentek meg, és a helyszín a túlzsúfoltság miatt balesetveszélyessé vált. 

Újabb óriási tüntetések a szélsőjobboldali AfD ellen Németországban
Hetvenezren tüntettek az AfD ellen Kölnben, 2023. január 21-én. Fotó: Ying Tang/NurPhoto via Getty Images

Drezdában a rendőrség közlése szerint meg kellett hosszabbítani az AfD elleni felvonulás útvonalát, hogy legyen elég hely „a hatalmas mennyiségű résztvevőknek”. Ugyanez történt pénteken Hamburg városában is, ahol akkor ötvenezren vonultak utcára.

A hatóságok és a szervezők közlése szerint több nagyvárosban is tízezrek vettek részt demonstrációkon, amiket több mint száz településen tartottak, köztük olyan helyeken is, ahol az AfD támogatottsága különösen erős.

A tüntetések azután kezdődtek, hogy a Correctiv című hírportál megírta, hogy az AfD tagjai is részt vettek egy olyan neonáci találkozón, ahol a bevándorlók, menekültek és külföldi származású német állampolgárok tömeges deportálásáról beszéltek. A jelentés Németország-szerte felháborodást keltett, politikusok, futballklub vezetői és a gazdasági élet szereplői szólaltak fel utána az AfD politikája ellen.

A tüntetések egy hete kezdődtek:


Nyitókép: Halil Sagirkaya / Anadolu via Getty Images

#Külföld#németország#AFD#tüntetés#demonstráció

Címlapról ajánljuk