Külföld

Észak-Korea ismét robotrepülőgépeket lőtt ki az ország keleti partjairól

rtl.hurtl.hu

2024. január 28. 6:36

Fokozódik a háborús feszültség a Koreai-félszigeten, Phenjan vasárnap ismét manőverező robotrepülőgépet lőtt ki.

Észak-Korea ismét több manőverező robotrepülőgépet lőtt ki az ország keleti partjairól – jelentette vasárnap a dél-koreai hadsereg, emlékeztetve arra, hogy a héten ez már a második ilyen művelet.

A robotrepülőgépeket Észak-Korea keleti partjainál, a Japán-tengernél lévő kikötővárosnál, Szinpónál észlelték. A városban Phenjan hajógyárat is működtet, ahol többek közt olyan tengeralattjárókat gyártanak, amelyekről rakétákat is ki lehet lőni, írja az MTI. „Hadseregünk szorosan együttműködik az Egyesült Államok erőivel és szemmel tart minden, Észak-Korea felől észlelt tevékenységet” – áll a szöuli közleményben.

A nap folyamán korábban a KCNA észak-koreai állami hírügynökség bírálta a térségben az utóbbi hetekben rendezett dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlatokat, és „kegyetlen következményekkel” fenyegetőzött. Az elmúlt hónapokban Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán több hadgyakorlatot hajtott végre a Phenjannal szemberni elrettentő stratégia részeként. 

Észak-Korea pedig a múlt héten hiperszonikus, szilárd üzemanyaggal működő, közepes hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé.

A Koreai-félszigeten a feszültség ismét kiújult azt követően, hogy Kim Dzsongun észak-koreai diktátor december végén a háborús előkészületek fokozására szólított fel és kijelentette, hogy a nincs értelme a megbékélésnek és az esetleges egyesülésnek Dél-Koreával. Szöul súlyos provokációnak nevezte, hogy az észak-koreai hadsereg több mint 200 tüzérségi lövedéket lőtt ki január elején Dél-Korea felé, majd a hónap közepén újabb kilövések történtek.

Mindezt úgy, hogy Észak-Koreát az ENSZ egymást követő határozatai tiltják a ballisztikus technológiát alkalmazó kísérletek végrehajtásától. Az Egyesült Államok közben azzal vádolja Phenjant, hogy Oroszországot is támogatja hadianyaggal az Ukrajna ellen vívott háborúban.

A háborús feszültséggel Koreában az RTL Híradója is foglalkozott:

Nyitókép: A legutóbbi manőverező robotrepülőgép tesztkilövése Észak-Koreában, 2024. január 25-én. Fotó: KCNA via Reuters

 

#Külföld#észak-korea#kim dzsongun#dél-korea#phenjan#szöul#robotrepülőgép#ballisztikus rakéta

Címlapról ajánljuk