Külföld

Újabb ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea

rtl.hurtl.hu

2024. január 14. 7:39

Az újabb rakétakilövés azután történt, hogy a hónap elején az észak-koreai hadsereg több mint 200 tüzérségi lövedéket lőtt ki Dél-Korea felé.

Észak-Korea ismét ballisztikus rakétát lőtt fel az ország keleti partjairól – közölte a dél-koreai hadsereg vasárnap.

Részletekről egyelőre nem tudni, a hírt azonban a japán parti őrség is megerősítette, hozzátéve, hogy a rakéta a tengerbe zuhant, az NHK japán közszolgálati televízió szerint a szigetország kizárólagos gazdasági övezetén kívül.

A Koreai-félszigeten a feszültség ismét kiújult azt követően, hogy Phenjan decemberben bejelentette: megkezdte felderítő műholdjának beüzemelését. Észak-Koreát az ENSZ egymást követő határozatai tiltják a ballisztikus technológiát alkalmazó kísérletek végrehajtásától. Kim Dzsongun észak-koreai diktátor december végén a háborús előkészületek fokozására szólított fel és kijelentette, hogy a nincs értelme a megbékélésnek és az esetleges egyesülésnek Dél-Koreával, írja az MTI.

Szöul súlyos provokációnak nevezte, hogy az észak-koreai hadsereg több mint 200 tüzérségi lövedéket lőtt ki január elején Dél-Korea felé. A lövedékek többsége a tengerbe csapódott, de a szöuli kormány több határmenti települést is kiürített a háborús feszültség miatt. Az Egyesült Államok azzal vádolja Phenjant, hogy Oroszországot is támogatja hadianyaggal az Ukrajna ellen vívott háborúban.

A háborús feszültséggel Koreában az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA által közreadott felvételen fellőnek egy Hvaszong-18 szilárd üzemanyagú interkontinentális ballisztikus rakétát egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen 2023. december 18-án. Fotó: MTI / EPA / KCNA

#Külföld#észak-korea#ballisztikus rakéta#dél-korea#kim dzsongun

Címlapról ajánljuk