Külföld

Meghalt egy macska, miután a kalauz ledobta a vonatról

rtl.hurtl.hu

2024. január 21. 6:57

Kijutott egy macska a szállítódobozból a vonaton, a kalauz ledobta a szerelvényről, és ezzel megölte. Százezrek követelik kirúgását. 

Holtan találtak szombaton az oroszországi Kirov városában egy macskát, akit több százan kerestek, miután egy kalauz ledobta egy vonatról, és akinek sorsa fél Oroszországot lázban tartotta. A Twix nevű macskát január 11 óta keresték, miután a kalauznő lehajította a vonatról, amikor a szerelvény megállt a Moszkvától keletre található városban.

A macska gazdája, a Szentpéterváron élő, 25 éves Edgar Gaifullin nagyjából százezer forintnyi jutalmat ajánlott fel a cica megtalálójának. Kirov városát plakátok lepték el, és külön közösségi oldalt hoztak létre az esettel kapcsolatban, ami nagy botrányt okozott Oroszországban.

A kalauznő azt állította, hogy kóbormacskának hitte a szállítódobozából kiszökött cicát, és azért dobta le a vonatról a mínusz 30 fokos hidegbe. Twixet gazdája édesapja szállította a vonaton, és az állatnak külön jegyet is vásároltak. A cica azonban valahogyan kijutott a dobozból, miközben a férfi aludt. 

A macskát több száz önkéntes kereste a kirovi vasútállomás környékén. Közben több mint hetvenezren írtak alá egy petíciót, amiben büntetőeljárás megindítását követelték a kalauz ellen, miután a helyi hatóságok erre nem voltak hajlandóak. Egy másik petíciót, amiben a nő kirúgását követelték, több mint kétszázezren írtak alá – írta a BBC.

Az orosz állami vasúttársaság (RzhD) eleinte védte a kalauznőt, közölve, hogy a szabályoknak megfelelően járt el, és a RIA Novsztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint az orosz tisztségviselők nagy része is a kalauz mellé állt.

Az RzhD azonban végül az országos felháborodás hatására kénytelen volt meghátrálni. A társaság szombaton bocsánatot kért a macska gazdáitól, közölve, hogy „őszintén sajnáljuk, hogy Twix meghalt”. A cica halálát a helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint állati harapás, valamint fagyás okozta

A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint a cég az eset miatt változtat szabályzatán, és megtiltják a kalauzoknak, hogy háziállatokat eltávolítsanak a vonatokról. A gazdátlan állatokat mostantól nem dobhatják csak úgy le a szerelvényről, hanem át kell adniuk állomási dolgozóknak, és állatvédelmi szervezeteket is értesíteniük kell.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: GettyImages

 

#Külföld#macska#cica#twix#oroszország#vonat#kalauz#botrány

Címlapról ajánljuk