Külföld

Putyin fogadta az észak-koreai külügyminiszert

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 17. 5:37

Moszkva örül, hogy Phenjan támogatja Oroszországot az ENSZ-ben az ukrajnai „különleges hadművelet” ügyében is. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Kremlben fogadta kedden Cso Szon Hui észak-koreai külügyminisztert, közölte kedd este Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A két tárcavezető ezt megelőzően a moszkvai külügyminisztériumban tárgyalt, a Kremlben pedig tájékoztatta Putyint az elért megállapodásokról. A találkozón orosz részről részt vett Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója is, írja az MTI.

A külügyminiszterek találkozóján Lavrov kijelentette, hogy Moszkva támogatja a Koreai-félszigeten, általában Északkelet-Ázsiában fennálló problémák átfogó és igazságos rendezését.

„Mindig is kiálltunk az előfeltételek nélküli tárgyalási folyamat megteremtése mellett a tartós béke és stabilitás elérése érdekében egész Északkelet-Ázsiában. Oroszország mind önállóan, mind Kínával közösen erre vonatkozó javaslatokat nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsához. Ezek a tárgyalóasztalon vannak” – mondta Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője kijelentette, hogy Oroszország mindig is támogatta a KNDK-t az ENSZ-ben, és méltatta, hogy Észak-Korea ugyanígy jár el Moszkva álláspontjának megerősítésében, egyebek között az ukrajnai „különleges hadművelet” ügyében.

Lavrov szerint a mostani tárgyalások nagyon időszerűek voltak, és lehetőséget adtak arra, hogy összegezzék a megkezdett aktív munka előzetes eredményeit a vosztocsniji szeptemberi csúcstalálkozón elért megállapodások teljesítése érdekében.    

Cso azt hangoztatta, hogy Észak-Korea mindent megtesz az Oroszországgal való kapcsolatok fejlesztéséért. Emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek érvényes meghívása van Phenjanba.

Nyitókép: Artyem Geodakjan/TASS/kremlin.ru

#Külföld#oroszország#észak-korea#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk