Külföld

Nem volt hajlandó imádkozni az oroszok győzelméért, kizárhatja az orosz ortodox egyház a papot

rtl.hurtl.hu

2024. január 14. 12:41

Az egyházi bíróság ítélete szerint megszegte papi esküjét, amikor nem volt hajlandó felolvasni egy imát, amelyben arra kéri Istent, hogy vezesse győzelemre Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban. 

Kirekesztenének az orosz ortodox egyházból egy prominens papot, mert nem volt hajlandó felolvasni egy imát, amelyben arra kéri Istent, hogy vezesse győzelemre Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban – írja a Guardian.

A szombaton közzétett ítéletben az egyházi bíróság kimondta, hogy Alekszij Uminszkijt „ki kell zárni a szent rendből”, mert megszegte papi esküjét. A döntést jóváhagyásra továbbították Kirill pátriárkának, az orosz egyházfőnek, aki köztudottan jó kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyinnal. Vélhetően nem függetlenül attól, hogy korábban a KGB ügynöke volt. Kirill egyébként Orbán Viktort, Semjén Zsoltot és Soltész Miklós KDNP-s egyházügyi államtitkárt is kitüntette. Utóbbi ezt nagyon megtisztelőnek nevezte. 

A háború kirobbantása óta Oroszországban üldözik azokat, akik nyilvánosan megkérdőjelezik az ukrajnai inváziót, és láthatóan az egyházi embereket sem kímélik. Az elmúlt közel két évben több tucat orosz ortodox papot büntettek meg azért, mert békéért szóló imákat olvastak fel ahelyett, hogy Oroszország győzelméért imádkoznának.

Alekszij Uminszkij az eddigi legismertebb pap, akit utolérhet a moszkvai gépezet. 30 éven át szolgált a moszkvai Életadó Szentháromság templom vezető papjaként, mielőtt ebben a hónapban, közvetlenül az ortodox karácsony előtt hirtelen elbocsátották. Híres volt a haldokló gyerekek és felnőttek számára végzett hospice-munkájáról, 2022-ben pedig ő vezette Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök temetését.

Egy tavaly novemberi interjúban Uminszkij azt mondta, hogy a háború és a „különleges katonai művelet” nyelve „semmiképpen sem összeegyeztethető” az egyházi liturgiával. Uminszkij arra bíztatta a híveit, hogy olyan papokat keressenek, akik a békéért imádkoznak, nem pedig a győzelemért.

Nyitókép: A moszkvai patriarchátus által közreadott képen Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája ortodox karácsonyi liturgiát vezet a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2024. január 7-én. MTI / EPA / Moszkvai patriarchátus / Oleg Varov

#Külföld#oroszország#orosz ortodox egyház#kizárás#pap#eskü#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk