Külföld

Letartóztattak egy orosz papot, mert a háború pusztításáról beszélt híveinek

rtl.hurtl.hu

2022. március 7. 5:46

Hétfőn kell bíróság elé állnia. A háború kirobbantása óta Oroszországban üldözik azokat, akik nyilvánosan megkérdőjelezik az ukrajnai inváziót.

Orosz aktivisták információi szerint vasárnap letartóztattak Oroszországban egy papot, aki prédikációjában a háború ellen emelt szót – írta meg a BBC.

Andrej Zaharov, a BBC orosz tudósítója szerint Ioann Burdin atyát nem sokkal az után vették őrizetbe, hogy Karabanovo faluban egy kisebb gyülekezetnek a háborúról beszélt. Prédikációjában a háború ellen szólalt fel, leírta a helyieknek az ukrán városokban zajló ágyúzást és pusztítást, valamint háborúellenes képeket és petíciót osztott meg a plébánia honlapján. 

Pénteken az orosz parlament egyhangúlag elfogadta azt a törvényt, amely büntetőjogi felelősségre vonást ír elő az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztése és az Oroszország elleni szankciók sürgetése esetén. A pap a vád szerint hiteltelenítette az orosz fegyveres erők munkáját, ezért ma bíróság elé kell állnia. 

A háború kirobbantása óta Oroszországban nagy erőkkel igyekeznek visszaszorítani minden tiltakozást. Ennek ellenére az orosz utcákra ezrek vonulnak ki, hogy a háború ellen demonstráljanak. Helyi civil szervezetek szerint eddig több mint 13 ezer embert tartóztattak le, köztük több mint 4600-at vasárnap.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#pap#mise

Címlapról ajánljuk