Külföld

Egy kommunista jelölt engedélyt kapott Oroszországban, hogy Putyin ellen induljon a választáson

rtl.hurtl.hu

2024. január 9. 12:27

Egy ukrajnai háborút ellenző jelöltet azonban visszautasított a választási bizottság.

Az orosz szövetségi választási bizottság kedden regisztrálta a Kommunista Párt jelöltjét, Nikolai Kharitonovot, aki így elindulhat a márciusi elnökválasztáson Vlagyimir Putyin ellen, írja az AP.

Kharitonov másik két jelölthöz csatlakozik, akiknek a jelöltségét héten engedélyezte a bizottság. Kharitonov a parlament alsóházának tagja, korábban ellenzett néhány belpolitikai intézkedést, de az ukrajnai háborút nem tartozott ezen ügyek közé.

A kommunista jelölt lehet Putyin legerősebb kihívója, de várhatóan nem jelent majd jelentős kihívást az orosz elnöknek, aki már lényegében a 2000-es választás óta vezet az országot.

Egy orosz politikusnak, aki az ukrajnai béke mellett szólalt fel korábban, a bizottság nem adta meg az engedélyt, arra hivatkozva, hogy hibásan töltötték ki az ehhez szükséges dokumentumokat.

A választási bizottság állítólag azért is utasította el Jekatyerina Duncova jelölését, mert helyesírási hibákat találtak a jelentkezésében. Duncova fellebbezett a bizottság döntése ellen, de az orosz legfelső bíróság elutasította a keresetet.

Vlagyimir Putyin egyébként függetlenként indul az Egységes Oroszország párt és a Népi Front nevű politikai koalíció támogatásával.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a Független Államok Közösségéhez tartozó országok informális csúcstalálkozója alkalmából adott ünnepi koncertet hallgatja Szentpéterváron 2023. december 26-án. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

#Külföld#vlagyimir putyin#választás#oroszország#orosz elnökválasztás

Címlapról ajánljuk