Külföld

Orbán Viktornak is boldog új évet kívánt Vlagyimir Putyin

rtl.hurtl.hu

2023. december 30. 19:11

Orbán Viktor az egyetlen EU-s tagállami vezető, akinek boldog új évet kívánt Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök újévi üzenetében hangsúlyozta: sikerült fenntartani az orosz-magyar kapcsolatok pozitív dinamikáját.

Orbán Viktor az egyetlen EU-s tagállami vezető, akinek boldog új évet kívánt Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A Kreml honlapján közzétettek egy felsorolást, amely azon országoknak a vezetőit tartalmazza, akiknek Putyin kifejezte jókívánságait. A listán többek közt olyan országok szerepelnek, mint Azerbajdzsán, Örményország, Belarusz, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Brazília, Kína, Kuba, Szíria vagy Törökország.

A térségükből csak Alekszandar Vucsics szerb elnöknek kívánt boldog új évet, és Orbán Viktor az egyetlen EU-s tagállami vezető, akinek üzent az orosz elnök. Érdekesség, hogy Ferenc pápának ugyanakkor küldött újévi köszöntőt. Putyin a magyar miniszterelnöknek címzett újévi üzenetében hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben 

a nehéz nemzetközi helyzet ellenére sikerült fenntartani az orosz-magyar kapcsolatok pozitív dinamikáját. Az orosz elnök megerősítette elkötelezettségét a konstruktív, pragmatikus együttműködés folytatása mellett, amely lehetővé teszi fontos közös gazdasági projektek megvalósítását. Hozzátette, ezek megfelelnek az orosz és a magyar nép érdekeinek.

Nem kényszer hatására cselekszik a külpolitikában – ezt mondta Orbán Viktor, amikor újságírók arról kérdezték, hogy miért katonai műveletnek nevezte az orosz-ukrán háborút Vlagyimir Putyin jelenlétében. A miniszterelnök szerint a találkozóban nem volt semmi kivetnivaló, és ha azt nem az orosz fél kezdeményezi, megtette volna ő maga.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

 

#Külföld#vlagyimir putyin#orbán viktor#újévi köszöntő

Címlapról ajánljuk