Külföld

18-an meghaltak, köztük három gyerek az Oroszországot ért ukrán légicsapásokban – állítja az orosz minisztérium

rtl.hurtl.hu

2023. december 30. 20:52

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint szombat estére tovább nőtt az Oroszországot ért ukrán légicsapások áldozatainak száma. Moszkva korábban azt közölte: a támadás nem marad büntetlenül.

Szombat estére 18-ra nőtt az oroszországi Belgorodot ért ukrán légicsapások áldozatainak száma. A támadásokban immáron három gyermek halt meg, a sérültek száma pedig 111-re emelkedett – írja a BBC az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma alapján.

Az orosz hatóságok délutáni közleményében még az szerepelt, hogy 14 ember, köztük két gyerek halt meg szombaton az Ukrajnával határos Belgorod orosz terület azonos nevű székhelyén az ukrán hadsereg rakéta- és dróncsapásaiban. Az orosz védelmi minisztérium korábban azt közölte:

a támadás nem marad büntetlenül, és Moszkva kérni fogja az eset miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását.

A tárca szerint az orosz erőknek sikerült két irányított lövedéket és a rakéták többségét elfogniuk, különben sokkal súlyosabb lett volna a veszteség, több rakéta és repesz azonban Belgorodra hullott. A szintén határmenti Brjanszki területen Kiszter és Borsevo falvakat lőtték az ukrán erők, itt egy kilencéves gyermek vesztette életét – közölte Alekszandr Bogomaz, a terület állami közigazgatási hivatalának vezetője.

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt is közölte, hogy légvédelmi rendszereik tizenhárom ukrán rakétát semmisítettek meg a terület felett. A tárca szerint harminckét drónt is semlegesítettek az ukrán határtól északra fekvő Brjanszk, Kurszk és Orjol, valamint Moszkva térségében – írta korábban az MTI.

A mostani esetek az Ukrajnát ért brutális támadásokat követik: a háború eddigi legnagyobb légicsapását hajtotta végre az orosz hadsereg az ország ellen pénteken. Az egész országra kiterjedő rakétacsapásoknak legalább negyven halálos áldozata és rengeteg sérültje volt. Varsó korábban azt közölte, hogy a lengyel légtérbe is behatolt egy orosz rakéta, erről az RTL Híradója is beszámolt:

Nyitókép: Megrongált autók az oroszországi Belgorodban a légicsapásokat követően, amelyeket az orosz hatóságok szerint az ukrán erők mértek a városra 2023. december 30-án. Fotó: Stringer / Reuters

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#légicsapás#dróntámadás#rakétatámadás#halálos áldozatok#orosz védelmi minisztérium#belgorod

Címlapról ajánljuk