Külföld

Az eddigi legbrutálisabb támadást hajtották végre Putyinék civil célpontok és nagyvárosok ellen

rtl.hurtl.hu

2023. december 29. 12:15

Egész éjszaka rakétázták a nagyvárosokat Ukrajna-szerte, már 16 halottat tartanak számon, és legalább száz sebesültről tudnak.

Sok halottja és sebesültje van szerte Ukrajnában a minden korábbinál hevesebb orosz légitámadásnak, amely még csütörtökön kezdődött, és egész éjjel tartott.

A helyi hatóságok nem végleges összesítése szerint 16 civil vesztette életét olyan nagyvárosokban, mint Kijev, Odessza, Dnyipro, Lviv és Harkiv, a sebesültek száma megközelíti a százat. Négy régió áram nélkül maradt a támadások nyomán – tudósított az MTI.


Az ukrán hadsereg közlése szerint az oroszok által indított 122 rakétából 87-et, a 36 iráni gyártmányú drónból pedig 27-et semmisítettek meg. Jurij Ihnat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője azt mondta: „Hosszú ideje nem láttunk ennyi vöröset a képernyőnkön.” Az orosz erők először öngyilkos drónok hullámát indították, majd rakéták következtek – közölte.

A légierő szerint ez volt a leghevesebb támadás 2022 novembere óta, amikor Oroszország 96 rakétát lőtt ki Ukrajnára egy nap alatt. Az idei „rekordot” a március 9-i támadás tartja, amikor 81 rakétát lőttek ki. Volodimir Zelenszkij elnök közölte:

Oroszország csaknem minden fegyvertípust bevetett, amellyel rendelkezik,

a tengeralattjáról indítható Kalibr rakétát kivéve. Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője elmondta: „Mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy megerősítsük a légipajzsunkat. De a világnak látnia kell, hogy több segítségre és eszközre van szükségünk ahhoz, hogy felszámoljuk ezt a terrort.” 


Kijevben, ahol Vitalij Klicsko polgármester szerint „aktívan működik a légvédelem”, az AFP francia hírügynökség újságírói a kora reggeli órákban több hangos robbanást hallottak, és sűrű fekete füstöt láttak felszállni egy hangár felett.

A főváros elöljárója szerint egy ember meghalt, hét ember került kórházba, és egy óvóhelynek használt metróállomás megrongálódott. Kijev északi részén, a Pogyil kerületben egy 3 ezer négyzetméteres hangár égett, és sok a sérült – közölte Szerhij Popko, a fővárosi katonai közigazgatás vezetője.

 A légicsapások után több más kerületben is tomboltak a tüzek.

Nyugat-ukrajnai várost is lőttek

A helyi hatóságok szerint a támadások legalább öt másik várost is célba vettek, köztük az északkeleti Harkivot, a nyugati Lvivet, a keleti Dnyiprót és a déli Odesszát.

Legalább nyolc ember megsérült és egy meghalt. „Eddig 22 csapást számoltunk össze Harkiv különböző kerületeiben” – közölte Ihor Tyerehov, Harkiv polgármestere


A nyugat-ukrajnai Lvivben, egy ritkábban célba vett városban Makszim Kozickij, a megye kormányzója azt mondta, hogy „egy ember meghalt, és három megsebesült”. Dnyipróban Borisz Filatov polgármester arról számolt be, hogy öt halálos áldozat van. Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a város egyik szülészeti kórháza „súlyosan megrongálódott”.

Odesszában Hennagyij Truhanov polgármester szerint kigyulladt egy épület, miután egy csapás során lelőtt drón törmelékei eltalálták. A tüzet gyorsan sikerült megfékezni.


A helyi katonai közigazgatás szerint három ember megsérült a Szumi megyében található Konotopban, ahol lakóépületet ért csapás. A hadsereg szerint ott három iráni Sahid drónt semmisítettek meg. A dél-ukrajnai régió parancsnoksága 14 harci drón megsemmisítését jelentette be, sérültek említése nélkül.

Nyitókép: A december 29-i támadás egyik túlélője Lvivben. Fotó: Oleksandr Hryvul/Global Images Ukraine/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#légitámadás#rakéták#civilek#háború#oroszország

Címlapról ajánljuk