Külföld

Az EU megkerüli Magyarországot, 20 milliárd euró juthat Ukrajnához

rtl.hurtl.hu

2023. december 27. 8:54

Ezt a magyar állam nem tudja vétózni sem.

A hvg.hu a Financial Times-ra hivatkozva azt írja, az Európai Unió Ukrajna megsegítésére más módot talál, hogy a magyar kormány ne tudja azt vétózni, a lap értesülései szerint erről akár már február elsején megegyezhetnek. 

Húszmilliárd eurós B tervet készít elő az Európai Unió Ukraja megsegítésére, miután a következő uniós költségvetés bővítését, benne az eredeti, négy év alatt folyósítandó 50 milliárd eurós csomaggal Orbán Viktor a decemberi EU-csúcson blokkolta, írja a lap.

Az említett tervet azért nem tudná megfúrni a magyar vezetés, mert olyan hitelezési struktúra szerint jönne létre, amelynek a jóváhagyásához nincs szükség a tagállami vezetők egyhangú döntésre. Az EU korábban is használta már ezt a formulát, a covid idején a tagállamok mintegy 100 milliárd euró értékben finanszíroztak rövid távú munkahelyi támogatásokat.

A tervben azok a tagállamok, akik benne vannak, garanciákat vállalnak az uniós költségvetés felé. A lap hozzáteszi, hogy a program fő résztvevői között olyan tagállamoknak kell lennie, melyek hitelminősítése a legmagasabb szintű.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalosan is Kijevbe hívta Orbán Viktort, erről az RTL Híradója is forgatott anyagot:

Nyitókép: Fernando Gens/picture alliance via Getty Images

#Külföld#eu#ukrajna#orosz-ukrán háború#oroszország

Címlapról ajánljuk