Külföld

12 év börtön ártatlanul: kiderült, hogy vak volt a szemtanú, akinek a vallomása alapján elítélték a férfit

rtl.hurtl.hu

2023. december 22. 16:01

Pár nap alatt ő a második fekete amerikai, akiről kiderült, hogy hosszú éveket ült ártatlanul.

Kiengedték a börtönből 12 év raboskodás után Darien Harrist, mert kiderült, hogy anno, amikor gyilkosság vádjával bíróság előtt állt, egy vak szemtanú állításai alapján ítélték el, írja a BBC. A 18 évesen börtönbe került Harris azt mondta: „Egyáltalán nem volt könnyű ez a 12 és fél év, amíg távol voltam. De harcoltam, és most itt vagyok”.

Harrist 2014-ben ítélték egy 2011-es gyilkosságért Chicagóban: az akkori ítélet szerint ő volt a felelős Rondell Moore haláláért, akivel egy benzinkúton végeztek. 76 évnyi börtönt kapott. A most harminc éves férfit kedd este engedték szabadon.

A nyomozás során az egyetlen videós bizonyíték azt mutatta, hogy egy férfi kiugrik egy autóból, a biztonsági kamera felé szalad, majd kilövi azt. Ezek alapján nehéz volt megállapítani a személyazonosságát. A rendőrség így arra kérte a koronatanút, Dexter Saffoldot, hogy azonosítsa az elkövetőt, ő pedig Harrisre mutatott a rendőrségen felsorakoztatott férfiak közül.

Harris ügyvédei azután kérelmezték a tárgyalás újranyitását, hogy 2019-ben kiderült: Saffold súlyosan látáskárosult, gyakorlatilag vak. Ezt pedig a régebbi tárgyaláson elfelejtette megemlíteni, és sem a védőügyvéd, sem az ügyész nem kérdezett rá. A férfi vaksága csupán azután derült ki, hogy Harris egy másik elítélt segítségével kutatásba kezdett a börtönben. 

Saffold közben egy tévécsatornának is megerősítette, hogy tényleg nem lát semmit, azonban 2014-ben „senkinek nem kellett beszélnem az egészségügyi hátteremről”.

Az ügyészek először új tárgyalást akartak az ügyben, azonban később letettek erről, és ejtették az összes vádat. Harris már a napokban a második fekete férfi, akiről kiderült, hogy éveken keresztül ártatlanul ült. Korábban Glenn Simmons ügyéről is beszámoltunk, aki 48 évet töltött a rácsok mögött úgy, hogy még ott sem volt a bűncselekmény helyszínén, amit rávarrtak.


Nyitókép: CBS / YouTube

#Külföld#ártatlan#vak#szemtanú#börtön#bíróság#szabadulás

Címlapról ajánljuk