Külföld

Orbán nem tudta megmondani, hogy miért nem támogatja Ukrajnát – állítja Zelenszkij

rtl.hurtl.hu

2023. december 19. 20:07

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Orbán szótlan volt, amikor megkérdezte tőle, hogy miért nem támogatja Ukrajna EU-tagságát, és miért nem találkoztak még. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden, kijevi évértékelő sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktor nem tudott mit mondani, amikor megkérdezte tőle, hogy miért nem támogatja Ukrajnát az EU-ban – írja a Sky News.

A brit portál tudósítása szerint Zelenszkijt újságírók arról kérdezték, hogy próbált-e Orbán Viktor, vagy bármelyik másik uniós vezető nyomást gyakorolni Ukrajnára annak érdekében, hogy fegyverszünetet kössön Oroszországgal. Állítása szerint

a magyar miniszterelnökkel soha nem beszéltek még tűzszünetről vagy a Putyinnal való kommunikációról.

Hozzátette, számára ez meglehetősen „furcsa”, majd szóvá tette azt is, hogy Orbán hozzáállása és politikája nem túl barátságos Ukrajnával kapcsolatban. Sok kérdése lenne a magyar kormányfőhöz, és próbálnak megoldást találni bizonyos kérdésekben. Azonban ehhez egy találkozó leszervezésére van szükség, amire ők egyébként nyitottak. „Úgy gondolom, hogy találhatunk diplomáciai megoldást, és mi ezen fogunk dolgozni” – fogalmazott újságírói kérdésre válaszolva. Zelenszkij emellett azt állította: 

megkérdezte Orbán Viktort, hogy Magyarország miért nem támogatja Ukrajna EU-tagságát, illetve miért nem találkoztak még, erre ő azonban nem tudott válaszolni.

Mint arról korábban hírt adtunk, Orbán Viktor nem vétózta meg Ukrajnai csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, hanem helyette kivonult az Európai Tanács ülésteremből, amikor a többi 26 ország vezetői egyhangúan megszavazta azt. Később az is kiderült, hogy a Orbánnak a német kancellár javasolta, hogy menjen ki kávézni egyet, míg ők döntenek.

A magyar miniszterelnök később az állami rádióban azt mondta: inkább hagyta a többieket, hogy „egyedül” döntsenek, ezért ment ki a teremből. Az uniós vezetők azonban hatalmas sikernek nevezték a döntést, a témában az RTL Híradója is készített riportot:


Nyitókép: Alina Smutko / Reuters

#Külföld#Volodimir Zelenszkij#zelenszkij#orbán viktor#ukrajna#eu-tagság#európai unió

Címlapról ajánljuk