Külföld

Ukrajna körözési listára tette Kirill pátriárkát, aki Orbán Viktort is kitüntette

rtl.hurtl.hu

2023. december 16. 10:29

Semjén Zsolt is kapott kitüntetést Putyin szövetségesétől, a volt KGB-ügynök Kirilltől.

Az ukrán belügyminisztérium körözési listára tette Kirill pátriárkát, miután ukrán biztonsági szolgálatok azzal vádolták meg, hogy felbujtóként vesz részt az orosz-ukrán háborúban, írja a Reuters.

Mint írják, az intézkedés pusztán szimbolikus, mivel Kirill pátriárka Oroszországban tartózkodik, ahol nem fenyegeti a letartóztatás veszélye.

Az SBU ukrán biztonsági szolgálat múlt hónapban kiadott dokumentuma szerint a pátriárka „megsértette az ukrán szuverenitást”, és „Oroszország katonai és politikai vezetésének legközelebbi környezetéhez tartozik”.

Mint arról beszámoltunk, a Putyin befolyásos szövetségeseként és volt KGB-ügynökként is ismert Kirill pátriárka Orbán Viktort, Semjén Zsoltot és Soltész Miklós KDNP-s egyházügyi államtitkárt is kitüntette. 

Kirill pátriárka viselt dolgairól lapunk korábban többször is beszámolt. Írtunk arról, mekkora szerepe volt a kárpátaljai hadifoglyok Magyarországra hozatalában, de Ukrajna inváziójának vallási megindoklásáról is cikkeztünk. Hosszabban beszámoltunk arról a vad fejleményről is, amikor Kirill „vezető ördögűzőnek” nevezte ki Putyint.

Nyitókép: Krilill pátriárka és Putyin 2019 november 4-én Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images

#Külföld#kirill pátriárka#körözés#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk