Külföld

Szintet lépett a putyini propaganda, hollywoodi sztárokat felhasználva terjesztik a hazugságokat

rtl.hurtl.hu

2023. december 15. 9:15

A moszkvai propagandagépezet már a hollywoodi sztárokat sem kíméli és őket felhasználva próbálják meg lejáratni Ukrajnát. Ha azt látja egy videóban, hogy Zsákos Frodó Zelenszkij drogfüggősége miatt aggódik, vagy Beyonce az Északi Áramlat felrobbantásán lamentál, akkor kezdhet gyanakodni. Egyre durvább az orosz dezinformációs gépezet, a legújabb kampányuk azonban úgy tűnik, belföldre szólt. 

„Szia, Volodimir, itt Elijah” – mondta Elijah Wood egy videóban, amelyet úgy tálaltak, mintha a színész az ukrán elnökhöz, Volodimir Zelenszkijhez szólna. Wood – aki leginkább A gyűrűk ura-filmek Zsákos Frodójaként ismert – arra szólította fel az elnököt, hogy jelentkezzen drog- és alkoholfogyasztása miatt elvonóra. 

Remélem, megkapja a szükséges segítséget

– mondta a végén.

A New York Times szerint bármennyire is hihetetlennek tűnik a videó alapja valódi, csak éppen átdolgozták Moszkvában, hogy olyan legyen, mintha Zelenszkij drogos lenne. Erről az rtl.hu is beszámolt. A videó a Cameo nevű népszerű alkalmazással készült, ami 2020-ban, a pandémia idején lett egyre ismertebb. A lényege, hogy némi pénzért sztárok készítenek bárki számára személyre szabott üzenetet. Így például megeshet az, hogy Frodó köszöntését kapjuk születésnapunkra, az ajándékozó ezért pedig fizet. Elijah Wood esetében 340 dollártól (120 ezer forinttól) indul egy ilyen jókívánság. Persze nem az A-ligás sztárok vesznek részt ebben, hanem olyanok, akik korábban mentek nagyot, Chuck Norris, vagy a pornósztár Ron Jeremy is felbérelhető egy ilyen videóra. Így kívánt például David Hasselhoff boldog születésnapot Dombóvári Istvánnak

Az orosz propagandagépezetnek is feltűnt az oldal és meglátták benne a lehetőséget. A lényeg, hogy azokat manipulálva saját céljaiknak rendeljék alá. Mike Tyson, egykori nehézsúlyú bokszbajnok egy olyan videóban tűnik fel, amely a saját promóciós oldaláról származik a Cameo-n. A felvételnek csak a képi részét vették át, majd tettek rá hangot, ami így olyan lesz, mintha ő szólna Zelenszkijhez szintén a drogos vádat kiemelve.


A Microsoft csütörtökön tett közzé egy jelentést, ami szerint az ilyen videók július óta kezdtek el terjedni az orosz közösségi médiában. A kampány egyike volt azoknak, amelyek célja a háború támogatásának növelése volt Oroszországban. Bár a Microsoft szakemberei nem tudták lekövetni a videók pontos forrását, az eredményeket áttekintő szakértők szerint a kampány Moszkva korábbi titkos információs műveleteinek jellegzetességeit viseli magán.

Az orosz propagandisták az Ukrajna elleni háború során alkalmazkodóképességről tettek tanúbizonyságot, új módszereket próbáltak ki Kijev ellen – vonta le a következtetést a Microsoft.

A Cameo is megszólalt az ügyben, azt írták, az ehhez hasonló videók sértik a cég közösségi irányelveit. „Az ilyen esetekben jellemzően lépéseket teszünk a kifogásolt tartalom eltávolítására és a vásárló fiókjának felfüggesztésére, hogy segítsen megelőzni a további problémákat” – írták a közleményükben.

Szintet lépett a putyini propaganda, már sztárokat felhasználva terjesztik az igét
Volodimir Zelenszkij Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

A videókban szereplő hírességek nem reagáltak a lap megkereséseire, egyedül Elijah Wood jogi képviselője szólalt meg. Azt mondta, hogy bár a színész a Cameón rögzítette az üzenetet, az „semmiképpen sem volt Zelenszkijnek címezve, és egyáltalán nem volt köze Oroszországhoz, Ukrajnához vagy a háborúhoz”. Ugye elég sok Volodimir nevű ember van a világon.

A cameo videók előnye, hogy valódi felvételekkel operálnak. Először az orosz felületeken jelentek meg, köztük a Telegram és a VKontakte oldalakon. Szinte mindegyik orosz nyelven készült, ami arra utal, hogy a propaganda belföldi célokat szolgálhat. 

A posztokat ezután a Tsargrad erősítette fel, amely Konsztantyin Malofejev üzletember tulajdonában van, akit az Egyesült Államok 2014-ben szankciós listára tett, mert támogatta Oroszország invázióját a Krím és Kelet-Ukrajna ellen. Végül a bejegyzéseket bemutatta az orosz kormánymédia is, köztük a RIA Novosztyi állami hírügynökség és a Rosszijszkaja Gazeta című hivatalos kormánylap. „Az interneten többször is feltűnt Volodimir Zelenszkij furcsa viselkedése a nyilvánosság előtt és videóüzenetei során, és ezt gyakran a kábítószerfüggőséggel hozták összefüggésbe” – írta augusztusban a RIA Novosztyi, ezzel a kör bezárult.

Egy másik kampány is elindult az elmúlt hetekben. Jellemzően a Facebookon és az X-en, vagyis a néhai Twitteren kezdtek el terjedni olyan posztok, amelyeken sztárok fényképeit használták fel. A képek mellé Moszkva üzeneteit tették. 

Tudom, hogy az USA robbantotta fel az Északi Áramlat vezetékeit. Komolyan gondolja bárki is, hogy nem így lenne?


– állt egy Beyoncé fotójával kísért posztban, utalva a Balti-tengerben 2022 szeptemberében megsemmisített víz alatti gázvezetékekre. Ugyanezek a mondatok jelentek meg egy Richard Branson milliárdos üzletember képével kísért posztban, de számos sztár fotójával megcsinálták ezt. A Wired szerint Gigi Hadid, Lady Gaga, Jennifer Lopez, Justin Bieber, Shakira, Gwyneth Paltrow és Cristiano Ronaldo fotóját is felhasználták hasonló célra.

Szintet lépett a putyini propaganda, már sztárokat felhasználva terjesztik az igét
Elijah Wood. Fotó: MTI/EPA/Jörg Carstensen

Az Antibot4navalny nevű csoport – amely a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnijról nevezte el magát – a kampányt a Doppelgänger (hasonmás) nevű információs műveletnek tulajdonította. A Doppelgänger 2017 óta számos akciót hajtott végre, többek között olyan weboldalakat hoztak létre, amelyek valódi hírszervezeteknek adják ki magukat Európában és az Egyesült Államokban.

Egy londoni kutatóintézet, az Institute for Strategic Dialogue, amely az online térben felbukkanó szélsőséges információkat követi nyomon, múlt hét kedden arról számolt be, hogy egy 64 botfiókból álló hálózatot fedezett fel az X-en, amely a jelek szerint a ChatGPT nevű AI-alapú chatbot által generált tartalmat használta Navalnij és szervezetének, a Korrupcióellenes Alapítványnak a rágalmazására.

Az Antibot4navalny szerint az oroszok a mesterséges intelligencia segítségével egyre komolyabb dezinformációs akciókat hajtanak végre, ráadásul egyre nehezebb lesz a közeljövőben megkülönböztetni a manipulációs céllal készített posztokat a valós híreket bemutató bejegyzésektől.

Nyitókép: Getty Images/Los Angeles Times/Robert Gauthier

#Külföld#Cameo#Volodimir Zelenszkij#propaganda#oroszország#orosz-ukrán háború#álhírek#ma

Címlapról ajánljuk