Kultúra

Mike Tysonnal és Frodóval terjesztik az oroszok az álhíreket

rtl.hurtl.hu

2023. december 8. 13:48

De más hírességeket is kihasználnak Putyin propagandistái, például Elvis volt feleségét.

Legalább hét híresség, köztük Elijah Wood és Mike Tyson videóit is felhasználták Vlagyimir Putyin propagandistái arra, hogy propagandát és dezinformációt terjesszenek, írja a Wired. Ezt úgy érték el, hogy manipuláltak a hírességektől származó üzeneteket, hogy azok úgy hangozzanak, mintha Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt szidnák.

A sztárok – köztük Priscilla Presley, Elvis exfelesége – mind szerződésben állnak a Cameo nevű platformmal, ami azt jelenti, hogy néhány száz dollárért cserébe bárkinek hajlandók felvenni egy személyre szóló videóüzenetet születésnapra, évfordulóra, egyéb alkalomra. Ezen a szolgáltatáson keresztül használták ki őket.

A lap szerint a Microsoft egy új kutatásából az derül ki, hogy a felvételeket előszeretettel használták olyan médiumok, amelyeket az orosz kormány irányít. A kutatást vezető Clint Watts arról beszélt, hogy a videók július tájékán kezdtek megjelenni: ezekben úgy tűnik, hogy a különböző színészek és hírességek ugyanazt az üzenetet továbbítják:

Volidimir Zelenszkij drogfüggő.

A fenti hírességek mellett még John McGinley (Dokik), Dean Norris (Hank a Breaking Badből), Kate Flannery színészek, valamint Shavo Odadjian is áldozatává vált a csalásnak. Többük szóvivői elítélték a propagandavideókat.

Nyitókép:  Chelsea Guglielmino / Justin Setterfield / Getty Images

#Kultúra#orosz#propaganda#Volodimir Zelenszkij#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#álhír#Elijah Wood#mike tyson

Címlapról ajánljuk