Külföld

Az orosz hadsereg a háború előtti létszámának 90 százalékát elveszítette Ukrajnában

rtl.hurtl.hu

2023. december 13. 6:34

Több mint háromszázezer orosz katona halt vagy sérült meg Ukrajnában, az amerikai hírszerzés adatai szerint.

Az amerikai hírszerzés jelentése szerint 315 ezer orosz katona halt meg, vagy sérült meg az Ukrajna ellen indított tavaly februári invázió kezdete óta. Ez majdnem 90 százaléka annak, amennyi katonája volt az invázió kezdetekor. Erről a titkosítás alól feloldott, és az amerikai kongresszusnak bemutatott amerikai hírszerzői jelentést ismerő forrás számolt be a sajtónak.

Az orosz hadsereg emellett a szárazföldi harcászati eszközeinek több mint harmadát is elveszítette a jelentés szerint. A 3500 tankból 2200 semmisült meg az Ukrajna ellen indított háborúban, és a 13 600 páncélozott gyalogsági járművéből pedig 4400.

A New York Times augusztusban amerikai tisztségviselőre hivatkozva azt közölte, hogy az orosz hadsereg veszteségei megközelítik a háromszázezret, amiből nagyjából 120 ezer a halott és 180 ezer a sebesült. 

A brit védelmi minisztérium decembere elején pedig azt közölte, hogy az orosz hadsereg nagyjából 50 ezer katonája halt meg, míg a sebesültek számát 180 ezer és 240 ezer közé tették, miközben a Wagner-csoport tagjai közül húszezren meghaltak és negyvenezren megsebesültek.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin az ismeretlen katona sírját koszorúzza, 2015. február 23-án, Moszkvában. Fotó:  Sasha Mordovets/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#orosz hadsereg#veszteség#katona#meghalt#megsebesült

Címlapról ajánljuk