Külföld

Donald Tusk: Orbán Viktor nyíltan az oroszok oldalára állt

rtl.hurtl.hu

2023. december 8. 20:49

Donald Tusk, a kormányalakításra esélyes lengyel ellenzék vezére, az Európai Néppárt egykori elnöke azt mondta: Orbán Viktornak szerves kapcsolata van Moszkvával és Vlagyimir Putyinnal.

Olyan kormánnyal van dolgunk, mely nyíltan az orosz álláspontot támogatja, Orbán Viktor ezt nem is titkolja – mondta újságírói kérdésre Donald Tusk, a lengyel ellenzék vezére.

A Portfolio a lengyel média alapján arról ír, hogy pénteken egy sajtótájékoztatón kérdezték Donald Tuskot arról, hogy találkozna-e a magyar miniszterelnökkel, amire azt felelte: Orbán Viktort nem lehet meggyőzni, mivel nyíltan az oroszok oldalára állt.

Nem becsülném túl az Orbán Viktorra gyakorolt befolyásomat, ma politikailag nem állunk közel egymáshoz – fogalmazott Tusk.

Hozzátette: az Orbán-kormány blokkolja azt is, hogy Lengyelország megkapja a neki járó 800 millió eurót, amekkora értékben fegyvereket adott Ukrajnának. Tusk ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy megpróbál majd tárgyalni Orbán Viktorral, de nem hiszi, hogy az ő meggyőződése megváltoztatná a magyar kormányfő hozzáállását.

Tusk szerint Orbánnak szerves kapcsolata van Moszkvával és Vlagyimir Putyinnal, ezért nem gondolja, hogy meggyőzhető lenne.

Donald Tuskról, a Lengyelországot nyolc éve kormányzó Jog és Igazságosságot leváltó, kormányalakításra esélyes ellenzéki koalíció vezetőjéről egyébként köztudott, hogy kifejezetten rossz viszonyban van Orbánnal. „Sehol a világban nem hiányzik olyan politikus, aki Putyin mellett áll a jelenlegi háborús helyzetben. Orbán Viktor és csapata megdolgozott azért, hogy azt gondolják róluk, ők a leginkább Putyin-pártiak Európában” – ezt ugyancsak Tusk mondta, mégpedig tavaly március 15-én Budapesten. 

Tusk akkor még az Európai Néppárt elnökeként látogatott a magyar fővárosba, és felszólalt az ellenzéki összefogás megemlékezésén, ezzel az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Omar Marques / Getty Images

#Külföld#donald tusk#lengyelország#orbán viktor#oroszpárti#moszkva#vlagyimir putyin#oroszország#oroszbarátság

Címlapról ajánljuk