Külföld

Boris Johnson három órával előbb érkezett a meghallgatására, hogy elkerülje a tiltakozókat

rtl.hurtl.hu

2023. december 6. 15:51

A volt brit miniszterelnöknek a járványkezelésről kellett számot adnia.

Boris Johnson korábbi brit miniszterelnök szerdán azt mondta, mélyen sajnálja a koronavírusjárvány idején bekövetkezett haláleseteket és elismerte, hogy követett el hibákat, de vonakodott arról beszélni, hogy mit tehetett volna másképp – írja a Reuters hírügynökség.

A brit járványkezelést vizsgáló bizottság előtt Johnson azt mondta, személyes felelősséget vállal minden döntéséért, és megérti a közvélemény felháborodását amiatt, hogy a vizsgálat során kormányzati hozzá nem értésről szóló tanúvallomások hangoztak el. A meghallgatást tüntetők zavarták meg, akiket a bizottság elnöke figyelmeztetett, és többeket ki is küldött.

Boris Johnson három órával előbb érkezett a meghallgatására, hogy elkerülje a tiltakozókat
Fotó: REUTERS/Maja Smiejkowska

Elmondhatom, hogy megértem az áldozatok és családtagjaik érzéseit, és mélyen sajnálom a fájdalmukat, a veszteségüket és a szenvedésüket

– mondta a volt kormányfő, majd így folytatta:

Voltak-e dolgok, amiket másképpen csinálhattunk volna? Ez kétségtelen. De nehéz lenne ezeket most felsorolnom önök előtt.

Johnson 2019 és 2022 között volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke. Lemondásához az a botránysorozat vezetett, melynek során kiderült, hogy az ő és más kormánytisztviselők részvételével alkoholtól fűtött összejöveteleket tartottak a kormányfői rezidencián, miközben a legtöbb embernek otthon kellett maradnia a járvány miatt.

A bizottság előtt korábban már elhangoztak tanúvallomások arról, hogy Johnson hogyan kezelte a válságot. Állítólag megkérdezte, hogy elpusztíthatja-e a vírust, ha hajszárítóval fúj forró levegőt az orrába, és azt is javasolta, hogy tévékamerák előtt fertőzzék meg koronavírussal, hogy az emberek kevésbé féljenek.

Boris Johnson három órával előbb érkezett a meghallgatására, hogy elkerülje a tiltakozókat
Fotó: REUTERS/Maja Smiejkowska

A volt kormányfő kétnapos meghallgatásával is arra keresi a bizottság a választ, hogy miért volt Nagy-Britanniában a világon az egyik legmagasabb a koronavírus miatti halálozás aránya. Johnson még sötétben, több mint három órával korábban érkezett a meghallgatásra, hogy elkerülje a találkozást a koronavírusban elhunyt emberek hozzátartozóival, és azokkal, akik szembesíteni akarták azzal a váddal, ami szerint azt mondta kollégáinak, hogy inkább haljanak meg sokan, mint hogy újabb lezárást kelljen elrendelni. Johnson tagadja, hogy ilyet mondott volna, ugyanakkor a kormány korábbi tudományos főtanácsadója, Patrick Vallance naplójában írt erről, és más tanácsadók is azt vallották, hogy a volt kormányfő azt mondta, „hadd halmozódjanak a holttestek”.

Nyitókép: UK Covid-19 Inquiry/Handout via REUTERS

#Külföld#boris johnson#koronavírus#járvány#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk