Külföld

Tizenegyen meghaltak az indonéziai vulkánkitörésben

rtl.hurtl.hu

2023. december 4. 13:37

Tizenegy túrázó meghalt, miután vasárnap kitört az egyik legnagyobb aktív vulkán Indonéziában. További tizenkét embert keresnek, kimentésüket azonban hétfőn felfüggesztették, miután újból kitört a tűzhányó.

Holtan találtak tizenegy túrázót az indonéziai Marapi vulkán kráterének közelében, közölte a helyi mentőszolgálat. 12 embert eltűntként tartanak nyilván, keresésüket azonban hétfőn felfüggesztették egy újabb, kisebb erejű kitörés után – írja a BBC.

Mint arról beszámoltunk, kitört vasárnap az indonéziai Szumátra szigetén található Marapi vulkán, amely fölött három kilométer magas füstoszlop kígyózott. A hamueső időközben elérte az Agam körzetet, ahol az égbolt emiatt egy időre elsötétedett. A lakosokat felszólították, hogy maradjanak otthon. Vasárnap este még áldozatokról, illetve károkról nem voltak jelentések.

A kitörés idején a legfrissebb információk szerint 75 túrázó volt a tűzhányón, legtöbbjüket azóta biztonságos helyre vitték. A Marapi Indonézia mintegy 127 vulkánja közül ez az egyik legaktívabb, és a túrázók körében is igen népszerű. A tűzhányó leghalálosabb kitörése 1979-ben volt, akkor 60 emberéletet követelt.

A területen tartózkodó hegymászók közül sokan égési sérüléseket szenvedtek, őket kórházba szállították. Egy 19 éves diáklány videóüzenetben kért segítséget édesanyjától, aki tizennyolc iskolatársával túrázott a kráternél, ő sokkos állapotban, szintén égési sérülésekkel került kórházba. A helyi mentőcsapat szóvivője azt mondta: túl veszélyes lenne folytatni a keresést, míg tart a kitörés.  

A közösségi médiában rengeteg hitelesített videó terjeng a kitörésről:


Nyitókép: Antara Foto / Iggoy el Fitra via Reuters

#Külföld#indonézia#vulkán#vulkánkitörés#túrázók#haláleset#keresés#mentőakció

Címlapról ajánljuk