Külföld

Háromezer kamion rekedt a lengyel-ukrán határon

rtl.hurtl.hu

2023. november 20. 7:03

Háromezer, többnyire ukrán kamion rekedt a lengyel-ukrán határ lengyel oldalán. A fennakadás a lengyel fuvarozók 10 napja húzódó blokádja miatt van, a kamionokon üzemanyagot és humanitárius segélyt is szállítanak, Varsó és Kijev még nem jutott dűlőre.

Mintegy háromezer, többnyire ukrán teherautó vesztegel a lengyel-ukrán határon a lengyel fuvarozók tiltakozása miatt. A kamionokon üzemanyag és humanitárius segély is van, így azoknak akadálytalan áthaladást kellene biztosítani – közölték vasárnap éjjel az ukrán hatóságok.

A lengyel kamionsofőrök azért kezdtek tiltakozásba, mert szerintük a kormány nem tett eleget, hogy megakadályozza külföldi versenytársaik térnyerését Oroszország Ukrajna elleni támadása óta, írja az MTI. A tiltakozók eltorlaszolták az ukrán határon lévő három átkelőhöz vezető utat, Kijevnek és Varsónak pedig még nem sikerült olyan megállapodásra jutni, amely véget vetne a tiltakozásnak.

„Ukrán sofőrok tíz napja vesztegelnek a lengyel határon. Ezrek kényszerülnek méltatlan körülmények között élni, alig van élelmük, vizük és üzemanyaguk” - írta az X-en Olekszandr Kubrakov, Ukrajna miniszterelnök-helyettese. A politikus szerint

Jahodinnál 30, Rava-Ruszkánál 10, Krakovecnél pedig 16 kilométeres sor torlódott fel a határ lengyel oldalán.

A PAP lengyel hírügynökség vasárnap azt jelentette, hogy a hét elején a tiltakozó sofőrök a Medyka és Sehinyi közötti átkelőt, a lengyel-ukrán határ legforgalmasabb átkelőjét is lezárhatják. Noha az ukrán hatóságok szerint havonta 40-50 ezer teherautó lép át Lengyelországból Ukrajnába, az elzárt átkelőkön jelenleg óránként csak pár jármű képes átjutni.

Nyitókép: Robert Nemeti / Anadolu via Getty Images

#Külföld#lengyelország#ukrajna#kijev#varsó#kamionok#teherautó#blokád#tiltakozás#lengyel határ

Címlapról ajánljuk