Külföld

Megjelent a halálos zombibetegség a Yellowstone Nemzeti Parkban

rtl.hurtl.hu

2023. november 20. 13:33

Szarvasokat tizedelő betegség pusztít az Egyesült Államokban, most a világ legrégibb nemzeti parkjában is megjelent.

Országszerte terjed a csordák között az Egyesült Államokban a „zombiszarvas-kór", egy olyan, halálos betegség, amely fokozatosan sorvasztja el a szarvasok testét. 

A Yellowstone Nemzeti Park munkatársai nemrég megerősítették, hogy nálunk is megjelent az első eset. Közölték, hogy nem sokat tudnak tenni azon kívül, hogy megfigyelik és kivizsgálják a betegséget, amelynek hivatalos neve „krónikus sorvadásos betegség” (CWD) – írja az Independent

A szolgálat becslései szerint a wyomingi Cody közelében élő, a Yellowstone délkeleti részébe nyáron vándorló öszvérszarvasok mintegy 10-15 százaléka szenved CWD-ben, amelyet idén november óta az Egyesült Államok 31 államából jelentettek.

Az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) szerint több mint egy évbe is telhet, amíg a tünetek kialakulnak a szarvasokon. Az állatok általában drasztikusan lefogynak, botladoznak, és minden energiájukat elveszítik, a betegség a zombiszerű viselkedésről kapta a nevét.

Ennek oka, hogy a fertőző fehérjék lassan elpusztítják az állatok agyát és idegrendszerét. A betegség halálos kimenetelű. A CWD, amely testnedvekkel, például ürülékkel, nyállal, vérrel vagy vizelettel terjed, jelenleg nem gyógyítható.

A CDC szerint nem jelentettek olyan esetet, amikor ember megfertőződött volna a betegséggel, de a kór más állatokat, például majmokat is érinthet, amelyek kapcsolatba kerülnek a fertőzött szarvasokkal. Ugyanakkor további vizsgálatok folynak annak megállapítására, hogy a betegség előfordulhat-e a szarvashússal érintkező emberek szervezetében.

A félelmetes betegséget először egy coloradói kutatóintézetben jegyezték fel az 1960-as évek végén, miután egy fogságban tartott szarvasnál jelentkeztek a tünetek; az első jelentés arról, hogy vadon élő szarvasnál is előfordult, 1981-ben érkezett.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#zombibetegség#szarvas#Yellowstone Nemzeti Park#krónikus sorvadásos betegség#betegség#fertőzés

Címlapról ajánljuk