Külföld

Ritkán látni ekkora bukást: bűnösnek mondták ki a kriptokirályt

rtl.hurtl.hu

2023. november 3. 8:01

Sam Bankman-Fried vállalkozása sikerének csúcspontján 26 milliárd dollárt meghaladó vagyonnal rendelkezett.

Sam Bankman-Friedet, a mára csődbe ment FTX kriptotőzsde alapítóját csütörtökön a manhattani szövetségi bíróság bűnösnek találta minden vádpontban, írta meg a Guardian

A „kriptokirályként” elhíresült  Bankman-Friedet tavaly decemberben vették őrizetbe. Az amerikai tőzsdefelügyeleti szerv (SEC) is a pénzügyi szabályok megsértésével vádolta, úgy vált ismertté, mint az ember, aki világrekordot állított fel azzal, hogy egy nap alatt 14 milliárd dollárt, azaz vagyona 94 százalékát vesztette el.

Az FTX digitális tőzsdeként szerzett hírnevet magának, a milliárd dolláros vállalat tavaly októberben még a kriptopiac zászlóshajójának számított, ám kiderült, hogy fiatal, tapasztalatlan vezetői nagyjából semmihez sem értettek, és túl őszinték sem voltak. 

Tavaly az egész szinte egy pillanat alatt omlott össze. Erről bővebben is írtunk.

A Guardian szerint az egykori mogul összekulcsolt kézzel állt az esküdtszékkel szemben, amikor bűnösnek találták hét rendbeli csalás és pénzmosásra irányuló összeesküvés vádjában. Több évtizedes börtönbüntetés várhat rá, ennek ítélethirdetését a bíró 2024. március 28-ára tűzte ki. Az esküdtszék mindössze négyórás tanácskozása után meghozott ítélettel véget ért a csaknem egy hónapig tartó bírósági eljárás, amelyben legközelebbi bizalmasai és maga a kegyvesztett vállalkozó is megdöbbentő tanúvallomásokat tett. A végsőkig kitartott ártatlansága mellett, bár elismerte, hogy hibázott. Azt állította, hogy nem követett el csalást, és senkitől nem lopott. Ellene vallott azonban egykori barátnője, Caroline Ellison, aki az FTX-hez kapcsolódó befektetőcég, az Alameda Research vezetőjeként dolgozott, és vádalkut kötött az ügyészséggel.

A 31 éves Sam Bankman-Fried vállalkozása sikerének csúcspontján 26 milliárd dollárt meghaladó vagyonnal rendelkezett, a világ leggazdagabb 30 év alatti vállalkozójaként tartották számon. Akár 110 évnyi börtönbüntetést is kiszabhatnak rá. 

Nyitókép: Michael M. Santiago/Getty Images

#Külföld#kripto#Sam Bankman-Fried#ftx#tőzsde#pénzmosás

Címlapról ajánljuk